Јован Лукић: Општина Жабари је општина у којој се непрестано ради и гради

Dan Opstine Zabari 2018 (14)

Свечаном академијом одржаној у Основној школи „Дуде Јовић“ општина Жабари обележила је Дан општине и Дан ослобођења у Другом светском рату.
Пише: М. Вељковић

 

 

Уједно, свечаном академијом обележена је и стогодишњица од ослобођења и завршетка Првог светског рата. У част тог значајног датума хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда и драмски уметник Иван Вучковић извели су поему о Српској војсци и српском војнику, и њиховом учешћу у Великом рату. Током свечане академије присутним су се обратили председник општине Жабари, Јован Лукић и преседник Скупштине општине Жабари, Дејан Адамовић.
Након интонирања Химне Србије, први се присутним обратио председник Скупштине Општине Жабари, Дејан Адамовић који је поздравивши све присутне истакао да се, овог 08. октобра, поред обележавања Дана општине и Дана ослобођења Жабара, обележава и стогодишњица ослобођења и завршетка Првгог светског рата.
-Због тога одајмо почаст свима који су славно дали живот за слободу свију нас. Слава је оно што се мора освојити а да се част не сме изгубити. Зато се данас пуна срца сећамо јунаштва наших предака који су показали да рат не добија сила оружја и бројност армије него мотив за који се боримо, а наш народ се увек борио само за слободу рекао је Адамовић и нагласио: „Зато се и ми данас храбро боримо да очувамо све оно што су нам наши преци оставили и да осигурамо генерације које долазе стварајући им боље и пристојније услове за живот“.
Председник општине Жабари, Јован Лукић нагласио је да су сумирајући резултате из протекле године, закључио да су добрим планирањем успели да реше неке од кључних проблема у општини на чијем је челу.

-Захваљујући преданом раду општинског руководства, радника општинске управе, јавних предузећа и установа, али и добром сарадњом са Владом републике Србије, њеним ресорним министарствима и институцијама успели смо да урадимо много и да у одређеним сегментима грађанима општине Жабари побољшамо квалитет живота-истакао је у свом говору први човек Жабарске општине Јован Лукић. Своје обраћање Лукић је завршио поруком: „Општина Жабари је општина у којој се непрестано ради и гради“.
Након обраћања општинских челника приказан је осамнаесто минутни филм где је приказано све шта се урадило у општини Жабари у периоду између, прошлогодишњег и овогодишњег обележавања Дана општине. Крај официјалног дела обележен је доделом октобарских признања најуспешнијима. Укупно је додељено 18 признања: једна Октобарска награде, шест Октобарских плакета и 11 Октобарских захвалница. Октобарску награду, која се састојала од изгравиране плакете, књиге о учешћу Србије у Првом светском рату и новчаног дела у износу од 60. 000 динара, добио је привредник из Београда Александар Перишић. Ову највеће општинско признање, Октобарску награду Перишићу је уручио председник општине Јован Лукић, за изузетан допринос у развоју и афирмацији у општини Жабари у 2018. години. Октобарске плакете уручио је Председник жабарске Скупштине Дејан Адамовић, док је Октоборске захвалнице доделио заменик преседника општине, Златко Драгутиновић. У име добитника Октобарских признања присутнима се обратио добитник Октобарске награде привредник из Београда, Аллександар Перишић који се у име свих награђених захвалио на указаном поверењу и части, уједно рекавши да представници Министарства привреде нису због ранијих заказаних обавеза могли да дођу на академију, али су њега овластили да жабарском руководству пренесе поруку да су им врата њиховог Министарства увек широм орворена и да ће и у наредном периоду наставити досадашњу веома успешну сарадњу.

Сви добитници октобарских признања

-Приличена ми је, како мени тако и осталим награђеним, велика част доделом ових признања. Ја сам лепо дружење са људима из Жабара преточио и у интетесно друженеј где сам преко својих пријатеља и веза издејствовао да се у Жабарима изгради једна фабрика, и на тај нач смањи незапосленост у овој општини, као и да се спречи одлазак, претежно младих, негде другде у потрази за послом. Боже здравља, ако све протекне по плану, фабрика ће, најкасније до пролећа наредне године, почети са радом. Наиме, ради се о фабрици за рециклажу гуме путем пиролизе. Ову фабрику гради Руска фирма , са седиштем у Жабарима, у којој ће уложити између 3,5 и 4 милиона Евра. У првој фази запослиће се 25, а у другој исто толико радника из ових крајева-рекао је добитник овогодишње Октобарске награде општине Жабари.
После официјалног дела свечане академије у културном програму приказана је поема о учешћу српске војске и њених војника у Великом рату. Поему је извео хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда и драмски уметник Иван Вучковић.
Свечаној академији присуствовали су поред представника локалне самоуправе, одборника, представника Јавних предузећа и установа, припадника војске, полиције и свештенства и представници свих општина Браничевског управног округа, као и представници града Пожаревца које је предводио помоћник градоначелника, Драган Костић. Од високих званица академији су присуствовали начелник Браничевског округа, Александар Ђокић, директор Националне службе запошљавања, Зоран Мартиновић и посебни саветник Министра одбране, Драган Тодоровић.

Награђени октобарским признањима

Поред добитника Октобарске награде која је додељена Александру Перишићу, додељене су и Октобарске плакете. Плакете су добили: Министарство привреде, кабинет Министра без постфеља задуженог за демографију и популициону политику, Предузећу за путеве Пожаревац, Србским православним појцима, Удружењу потомака за неговање традиције ослободилачких ратова Србије од 1912-1920. године Жабари и Фабрици специјалне опреме „Гоша“ Симићево. Октобарске захвалнице добили су: хармоникаш Мирко Кодић, пољопривредник из Мирјева Микица Јенић, радник ЈКП“Комуналац“ Жабари, Владан Матић, пољопривредник ИЗ Жабара Недељко Стојадиновић, приватни предузетник из Симићева Звонко Благојевић, спесијалиста педијатрије у Дому здравља Жабари др Јелена Војводић, Новица Вујчић из Свињарева, Спортском савезу Општине Жабари, Николи Димитријевићу из Београда и матичару из Влашког Дола Периши Перићу.