Центар за културу

„ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ- МЛАЂИ“

Општина Жабари је мала општина на раскрници регионалних путева Пожаревац – Свилајнац и Велика Плана – Петровац на Млави, али препознатљива по јединственим културно-уметничким дешавањима и обиљем манифестација, које негују традицију и обичаје ове средине. На очувању културног и уметничког стваралаштва највеће бреме пада на Центар за културу „Војислав Илић- Млађи“. Управо је он тај која координира организацијом културно-уметничких дешавања, и вредно ради на подизању свести о значају очувања културне баштине ове мале, али културно јединствене средине.

У склопу својих активности Центар за културу „Војислав Илић- Млађи“ упорно ради на организацији и подизању квалитета културно-традициналне едукације, што подразумева пажљиву и темељну реализацију програма културно-уметничких друштава на територији општине Жабари, а то су следећа друштва:

КУД „Александовац“ из Александровца,
КУД „Војислав Илић- Млађи“ из Ореовице,
КУД „Дукат“ из Симићева,
КУД „Жабари“ из Жабара,
КУД „Младост“ из Породина,
КУД „Витез“ из Витежева.

У програм одржавања и неговања културе општине Жабари убрајају се и организације културно-уметничких манифестација, а то су:

СМОТРА ФОЛКЛОРНИХ АНСАМБАЛА СЕЛА СРБИЈЕ (СФАС) у Симићеву,
ЧЕТЕРЕШКО ПРЕЛО у Четережу,
СПАСОВДАНСКИ САБОР у Жабарима,
ИГРАЈ, ПЕВАЈ СРБИЈО у Породину,
ТРОИЧКИ САБОР у Влашком Долу,
ПЕТРОВДАНСКИ САБОР у Витежеву,
ИЛИНДАНСКИ САБОР у Симићеву,
ПАНТЕЛЕЈСКИ ДАНИ у Александровацу,
ОРЕОВАЧКА ШЕТЊА у Ореовици,
ДАНИ ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА- МЛАЂЕГ у Ореовици.

У Ореовици, родном месту песника Војислава Илића Млађег почетком октобра обележавају се традиционални „Дани Војислава Илића Млађег“ посвећени лику и делу овог Ореовчанина. Ова манифестација у пар дана окупи више од педесет књижевника, пузичара, талентованих младих људи и свих оних који учествују у програму.

Најзначајнија манифестација овог региона која превазилази оквире општине Жабари и окупља посетиоце из читаве Србије јесте „Четерешко прело“ које се одржава првог викенда по Петровдану у прелепом амбијенту Четерешке шуме, непосредно поред најзначајнијег духовног центра читаве општине, сакралног комплекса сачињеног од цркве брвнаре из 1804. године посвећене светој Тројици и велике цркве рођења Пресвете Богородице саграђене 1854. Четерешко прело које је ове године одржано по дванаести пут и окупило више од 15.000 посетилаца, сваке године је другачије и лепше.

Посетиоци долазе привучени јединственим збиром традиционалних лепота и вредности природе и духовности крунисаних великим сабором православних хорова. Стални раст интересовања за Прело довео је до тога да скуп добије међународни карактер, захваљујући пре свега гостовању хорова из других првославних земаља. Уз богат пратећи програм, Четерешко прело има потенцијал да буде прави бренд по којем ће Жабари постати познато у земљи и у свету.

Центар за културу има јако добру сарадњу са библиотеком, школама општине Жабари, вртићима…У наредном периоду ће се више пажње обраћати на промовисање класичне и савремене музике, фотографије и филма као посебних врста уметности.

Центар за културу је ту за све оне који желе да на било који начин допринесу развоју општине Жабари на такав начин који чини срећним и младе и оне мало старије становнике.

 Јелена Стојадиновић, директорка

Адреса: Кнеза Милоша 47 (у згради Суда)

12374 Жабари

Тел: 012/250-858

еmail: czkzabari@gmail.com