Дан Општине Жабари

Dan Opstine Zabari 2018 (9)

 

Свечаном академијом обележен је 8.октобар, Дан ослобођења и Дан Општине Жабари. Скуп је отворио председник Скупштине општине Дејан Адамовић нагласивши да се обележавањем ова два празника оживљава сећање на славу и храброст људи са овог подручја и одаје почаст свима који су уградили себе и своје животе у слободу у којој данас сви уживамо.

-Иако је 8.октобар Дан ослобођења Општине Жабари у Другом светском рату, ове године обележавамо и стогодишњицу од ослобођења и завршетка Првог светског рата, одајући почаст свима који су славно дали живот за слободу свих нас. Слава је оно што се мора освојити, а да се част не сме изгубити.Зато се данас пуна срца сећамо јунаштва наших предака који су показали да рат не добија сила оружја и бројност армије, него мотив за који се боримо. А наш народ се увек борио само за слободу. Зато се и ми данас храбро боримо да очувамо све оно што су нам наши преци оставили и да осигурамо генерације које долазе, стварајући им бољи и пристојнији живот. У протеклој години много посла је било пред нама. Уз много труда и залагања заједничким снагама успели смо да реализујемо пројекте од изузетног значаја за живот свих грађана наше Општине. У наредном периоду вођени истом визијом трудићемо се да наставимо истим темпом, поручио је Адамовић.

Председник Општине Јован Лукић

Председник Општине Јован Лукић је истакао да је у протеклом периоду највећа пажња поклања на реализацији инфраструктурних пројеката. Захваљујући добром планирању и одличној сарадњи са републичким иниституцијама реализовани су пројекти од изузетног значаја.

Поводом празника, Октобарску награду као највише признање за изузетан допринос у развоју и афирмацији Општине Жабари у 2018. години, председник Лукић уручио је Александру Перишићу из Београда.

Добитници Октобарских плакета су: Министарство привреде, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Предузеће за путеве Пожаревац, „Србски православни појци“, Удружење потомака за неговање традиције ослободилачких ратова Србије од 1912 – 1920. Године Жабари и Фабрика специјалне опреме „Гоша“ Симићево. Признања је уручио председник Скупштине општине Дејан Адамовић.

Гости на свечаности

Заменик председника Општине Златко Драгутиновић уручио је Октобарске захвалнице: Мирку Кодићу, солисти на хармоници и композитору из Београда, Микици Јенићу, пољопривредном произвођачу из Миријева, Владану Матићу из Ореовице, раднику ЈКП „Комуналац“ Жабари, Недељку Стојадиновићу, пољопривредном произвођачу из Жабара, Звонку Благојевићу, приватном предузетнику из Симићева, др Јелени Војводић, специјалисти педијатрије у Дому здравља Жабари, Новици Вујчићу из Свињарева, за допринос у раду Месне заједнице, Татјани Ђурић, учитељици у ОШ „Дуде Јовић“ Жабари, Спортском савезу Општине Жабари, Николи Димитријевићу из Београда и Периши Перићу из Влашког Дола, матичару у Општинској управи, за 25 година рада.

Свечаности су присуствовали начелник Браничевског управного круга Александар Ђокић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, представници општина из Браничевског округа, цркве, војске и полиције, директори јавних предузећа и установа. У културно – уметничком програму наступили су драмски уметник Иван Вучковић и хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда.