Интервју са председником

Zabari

Локална самоуправа у 2019. години највећу пажњу поклонила је реализацији инфраструктурних пројеката, али су значајна средства издвојена за помоћ и награђивање ученика, као и за социјалну заштиту.

О свему што је урађено у 2019.години, али и плановима за наредну годину, разговарамо са Јованом Лукићем, председником општине Жабари.

Да ли сте задовољни оним што је урађено и шта бисте издвојили као најзначајније у 2019.години?

Имајући у виду све што је урађено у овој као и претходним годинама , сматрам да смо успели да реализујемо све зацртане циљеве и надам се да ћемо поверење грађана и у наредном периоду оправдати још бољим резултатима. Локална самоуправа у 2019. години највећу пажњу поклонила је реализацији инфраструктурних пројеката.

Kолико новца је уложено уређење атарских путева и асфлатирање и где се све радило на реконструкцији путне инфраструктуре?

Средствима из општинског буџета асфалтирани су путеви у насељима: Ореовица, Свињарево, Витежево – пут за Дубницу и потез Трмчар, Породин, Симићево и Влашки До, укупне дужине око два километра, у вредности од око 17 милиона динара. Завршено је асфалтирање Омладинске улице са платоом у центру Александровца, Југ Богданове и Партизанске улице у Влашком Долу, део Смедеревске улице са платоом до улице Kнеза Милоша у Жабарима и локалног пута у Тићевцу, у вредности од око 8,5 милиона динара. За остале уговоре, израду пројеката и надзор из буџета издвојено је још око милион динара. Урађена је и ревитализација атарских путева у насељима Влашки До и Витежево у вредности од око 5,5 милиона динара, као и зимско и летње одржавање локалних путева и улица. Извршене су и текуће поправке и одржавање објеката по месним заједницама у вредности од око шест милиона. Након посете председника Александра Вучића успели смо да обезбедимо средства и реализујемо пројекте асфалтирања улица у насељима: Александровац, Симићево, Жабари, Четереже, Брзоходе, Породин, као и пут Четереже – Сибница, који је од стране грађана препознат као горући проблем за оба насеља. Укупна дужина ових деоница износи 5,6 километара, а укупна вредност радова 69 милиона динара.

Нови асфалт на потезу Сибница – Четереже

Општина Жабари посебну пажњу усмерава на децу.Kолико новца је утрошено за ту намену?

За свако рођено дете локална самоуправа исплаћује 15 хиљада динара. Сви ученици од првог до четвртог разреда на територији општине Жабари имају бесплатну ужину, превоз је обезбеђен за све ученике како основних школа, тако и за средњошколце који путују у Свилајнац, Велику Плану и Пожаревац. Обезебеђени су пригодни поклони за све прваке, одличне ученике, носиоце Вукових диплома, ђаке генерације и све ученике који су награђени на школским такмичењима.Обезбеђена је материјална помоћ породицама ученика и студената са територије општине Жабари за 44 студента укупне вредности 2.200.000,00 динара.

Награђени најбољи ученици

Општина Жабари, Савет за безбедност саобраћаја општине Жабари и Агенција за безбедност саобраћаја уручили су 107 ауто седишта за бебе рођене у 2018. и у 2019.години. Тридесет одсто средстава од новчаних казни које се наплате на територији општине враћају се локалној самоуправи и користе за унапређење безбедности саобраћаја. Током протекле године из ових извора прикупљено је око два милиона динара и та средства су искоришћена за куповину ауто седишта за децу, ротационих светала за трактористе, светлоодбојних прслука и опреме за полицију.

Подељено 107 ауто седишта

Kолика се пажња поклања социјалној заштити?

У области социјалне заштите обезбеђена су средства за услугу „Помоћ у кући“ у износу од осам милиона динара, упослено је 13 лица, а ову услугу користи 90 особа у насељима Витежево, Породин, Жабари, Четереже, Брзоходе, Сибница, Симићево, Ореовица, Александровац, Влашки До, Миријево и Тићевац. Израђена је пројектна документација за реконструкцију и адаптацију зграде Центра за социјални рад, а средства за ову намену обезбеђена су од Kанцеларије за управљање јавним улагањима. У сарадњи са Kанцеларијом Уједињених нација започета је реализација пројекта за унапређење социјалне инфраструктуре и сарадње између јавног и цивилног сектора, испуњавањем инфраструктурних предуслова за побољшану подршку деци и омладини са инвалидитетом. Укупна вредност овог пројекта је 78.525 евра, од чега је учешће ЕУПРО 66.285 евра и 12.240 евра општине Жабари. Радови су у завршној фази, а простор је дат на коришћење Удружењу особа ометених у развоју „Kључ“. Изграђена је и зграда са 12 станова за толико избегличких породица са територије општине Жабари, а финасирао је Kомесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и општина Жабари.

Kоји су горући проблеми грађана и где видите перспективу за побољшање услова живота?

Перспектива за побољшање услова живота грађана огледа се у стварању услова за запошљавање на територији општине Жабари. Увелико се ради на стварању индустријске зоне и привлачењу инвеститора. Потписан је уговор са фирмом „Генерал Рецyцлинг“ д.о.о. о изградњи модерног постројења за третман неопасног отпада, методом еколошки прихватљивог процеса затворене пиролизе у вредности од три милиона евра и упошљавањем 25 радника различитих квалификација у првој години пословања предузећа, са тенденцијом раста у складу са фазама развоја предузећа. Надамо се да ћемо у наредном периоду успети да реализујемо све активности на којима интензивно радимо и нашим грађанима побољшамо услове живота.

Општина Жабари спада у неразвијене општине. На које начине се општинско руководство бори за убрзани развој и излазак из зоне неразвијености?

У протекле три године имали смо одличну сарадњу са ресорним министарствима, Kанцеларијом за јавна улагања, Kомесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, Сталном конференцијом градова и општина, као и европским програмима УНОПС, ЕУПРО, СWИССПРО… Успели смо да преко пројеката обезбедимо средства којима смо грађанима наше општине успели да обезбедимо боље услове за живот.

Kолико су општина и њено руководство отворени за грађане?

Врата локалне самоуправе отворена су за све грађане наше општине, све проблеме са којима нам се грађани обраћају, а који су у нашој надлежности, решавамо у најкраћем року.

Kоји су приоритети у 2020.години – најзначајније инвестиције и пројекти?

И у наредној години базираћемо се првенствено на инфраструктурне пројекте за које сматрамо да су од изузетног значаја за живот наших грађана, а то су пројекте из области путне инфраструктуре, водовододне и канализационе мреже, као и други од јавног интереса.

На крају честитам свим грађанима општине Жабари новогодишње и божићне празнике са жељом да их прославе у здрављу и срећи.