Уручене награде „Војислав Илић Млађи“

Safe Image

Општина Жабари и Центар за културу осамнаесту годину заредом чувају успомену на лик и дело једног великог уметника какав је био Војислав Илић Млађи. Протекле седмице уприличена је свечана додела књижевних награда „Војислав Илић Млађи“ за најбољи сонет и најбољу песму за децу и положени венци испред бисте Војиславу Илићу Млађем.

За најбољи сонет изабран је онај под називом „Да ли још мајка плаче“ који је написао Јован Н. Бундало из Београда, а најбољу песму за децу „Кад бих био Петар Пан“ написала је Ана Стјеља из Београда.

На самом почетку све присутне поздравио је заменик председника општине Игор Чолић, који је подсетио присутне на велики утицај Војислава Илића на српску културу и истакао да значај ове манифестације обавезује Општину да настави традицију.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

Бундалу награда за најбољи сонет

На овогодишњем конкурсу „Војислав Илић Млађи“ за сонет и дечију песму стигло је укупно 175 песама подељених у две категорије. У категорији сонета приспело је 63, а у категорији дечија песма 107 песама. Пет песама није одговарало пропозицијама конкурса.

-Од великог је значаја да је ове године приспео велики број песама и да су песме стигле  из целе Србије, са Косова као и из суседних држава Босне, Хрватске и Црне Горе. Нажалост ове године због тренутне епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да организујемо Дане Војислава Илића Млађег како смо то чинили до сада, али смо се потрудили да бар на овај начин не прекинемо традицију и организујемо дружење са награђенима, као и са предшколцима вртића „Моравски цвет“. Малишани су који  изразили своју ликовну креативност на тему „Подељена срећа два пута је већа“ за које смо им припремили пригодне поклоне. Награђене песме као и по десет најбољих, по мишљењу селектора, наћи ће се у Зборнику који ће бити штампан 2022. године на 145. годишњицу од рођења великог песника Војислава Илића Млађег, истакла је директорка Центра за културу Јелена Стојадиновић.

ТАЛЕНАТ, ИНСПИРАЦИЈА И ЗНАЊЕ

Захвалница селектору Пешеву

Овогодишњи селектор Божидар Пешев књижевник из Београда образложио је своју одлуку речима:

Стваралаштво, а самим тим и писање поезије, осим талента и инспирације, захтева знање. Када то неко поседује може се упустити у неистражени лавиринт мисли, осећања и надахнућа у потрази за песмом из које би се као Венера из морсеке пене изнедрила поезија. На крају тог стваралачког пута често се појави нешто што подсећа на песму или јесте песма, али најчешће то још није поезија, већ само њен наговештај, рекао је Пешев и додао:

-Да би песник могао да баштини слатке плодове свог духовног, емоционалног и мисаоног напора потребене су године истинског прегалаштва на свим пољима сазнања, сазревања и понирања у најдубље сегменте сопствене душе. То нимало није лако, али само они прави посвећеници опстају на том путу. Чак ни тада песник не може бити сигуран да ли то што ствара заиста вреди или је то само његова илузија на путу трагања за самим собом. Ипак, чак и када је тако, човек се осећа испуњен, срећан и прочишћен, иако понекад сујета не дозвољава да сагледа себе у правом светлу. На крају, ако и створи вредно дело, оно мора проћи и суд времена како би се могло сматрати поезијом у правом смислу те речи, рекао је Пешев и додао да је на конкурсима пожељна различитост тема.

– Желим да истакнем велики напор и прегалаштво Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ да се сачува дело и име нашег прослављеног песника као и њихову жељу да се настави традиција писања сонета и подстицања стварања за најмлађе, додао је.

                                    Дружење са децом из вртића

Након уручења награда положен је венац код бисте Војиславу Илићу Млађем и уприличено дружење песника са децом у вртићу. Песници су деци читали своје стихове, а малишани су се похвалили својим радовима.

 

 

Жабари: Уручене награде „Војислав Илић Млађи”