Председник о мигрантима

Ових дана јавност у Браничевском округу се узбудила вешћу коју се пренели неки портали И друштвене мреже да ће се избеглице из Сирије и других земаља са блиског истока населити у неколико општина овог округа.

Председник општине Жабари
Јован Лукић председник општине Жабари

 

Тачније, њих хиљаду, према тим вестима, требали би да се населе на територије у општина Велико Градиште И Жабари. Тим поводом обратили смо се руководећим људима општине Жабари који су оштро демантовали ту вест И нагласили да нема ни трунке истине да ће се на територији којом управља општина Жабари населити избеглице са блиског истока.

Шта више, речено нам је да је председник општине Жабари, Јован Лукић данас (среда) поднео кривичне пријаве против лица која су у протеклих 10-ак дана преко разних портала и друштвених мрежа ширила лажне вести и тиме свесно и умишљајно покушали да узнемире јавност а све у циљу добијања јефтиних политичких поена код грађана општине Жабари.

Неодговорни појединци су преко друштвених мрежа пласирали вест како ће се грађанима одузимати имовина и у њихове куће усељавати мигранти из Сирије и Сомалије, чак су отишли толико далеко да су навели „прецизне податке“ о планираном броју лица и о којим се насељима ради. А све ће се то десити наводно после одржаних локалних и републичких избора – огорчено су рекли функционери из жабарске локалне самоуправе.

Након разговора са њима позвали смо И самог председника општине Жабари, Јована Лукића да да свој коментар о свему овоме. Он нам је потврдио да је поднео кривичне пријаве против НН лица због кривичног дела изазивање панике И ширења лажних вести.

Мислио сам да уопште не реагујем на овакве бесмислице али сам се одлучио на овакав корак после консултација са својим пријатељима и сарадницима. Грађани општине Жабари могу да буду спокојни јер је 1945-та давно прошла, када су се комунисти усељавали у туђе куће и одузимали имовину грађанима. Зато ће „другови“ морати све своје тврдње да доказују пред надлежним органима.Чланом 343. став 2. Кривичног законика Републике Србије, за кривично дело „ИЗАЗИВАЊЕ ПАНИКЕ И НЕРЕДА“ прописана је казна затвора од 6 месеци до 5 година – оштро је поручио Лукић И додао да је Општина Жабари 18. децембра 2016. године, закључила Споразум о сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који се односи на реализацију пројекта Реконструкција зграде Центра за социјални рад у Жабарима, уз подршку Немачке развојне банке (КФW).

На крају нашег разговора Лукић је истакао да ово што је рекао да је то једина истина, а све остало су лажне вести.

 

Извор Tpknews