Посета министра Горана Весића нашој општини

20231103 115517

Rec Naroda Logo Retina

Председник Општине Жабари Јован Лукић уручио је министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу, Октобарску награду – највише признање за изузетан допринос у развоју и афирмацији општине Жабари у 2023. години.

Лукић је, образлажући одлуку, навео да је министар Весић својим радом показао да не прави разлику између великих и малих средина и тиме заслужио највише признање општине Жабари.

-Верујем да ћемо његово поверење оправдати и у неком будућем периоду. Очекују нас велики пројекти, обнова пута Велика Плана – Жабари, а надам се да ћемо урадити у наредној години и пут Жабари – Петровац. Србија не сме да стане, рекао је Лукић.

                          СВИ ДЕЛОВИ ЗЕМЉЕ ОСЕЋАЈУ БЕНЕФИТЕ РАВНОМЕРНОГ РАЗВОЈА

Министар Весић се захвалио на поверењу које му је указано, истичући да је посебно поносан на ово признање, јер је општина Жабари пример мање средине која се развија и осећа бенефите равномерног развоја Србије.

Највише општинско признање министру Весићу уручио је Јован Лукић

– У првом периоду градили смо брзе пруге и аутопутеве и са таквом праксом настављамо и даље, али сада се Србија толико развија да је неопходно да сваки део земље осети тај развој, да одвојимо део новца и за локалне пројекте, који су од значаја људима у тим срединама, казао је Весић.

За наредну годину министар је најавио обнову пута између Жабара и Велике Плане, као и трећу фазу „Чисте Србије“, пројекта намењеног за укупно 2,2 милиона људи у земљи, вредан 3,5 милијарди евра.

У Жабарима је, појаснио је, у плану изградња 76 километара канализационе инфраструктуре, уз постројење за прераду отпадних вода, у вредности од око 11 милиона евра. Такође, кроз пројекат Локалног инвестиционог развоја држава је издвојила 1,2 милиона евра бесповратних средстава, за важне локалне пројекте у општини Жабари, и веома је битно да локална самоуправа у најскорије време кандидује пројекте који су од значаја за њен развој.

-Наравно, наставићемо да помажемо и кроз друге пројекте. У буџету Министарства за наредну годину издвојили смо 200 милиона динара, који су намењени да у општинама финансирамо 50 одсто пројеката који подразумевају имплементацију паметних решења у саобраћају, попут паметних раскрсница, уређења зона школа… На тај начин, општине ће моћи да рачунају на много већу и снажнију подршку Владе, нагласио је Весић.

Подсетивши да се очекује да Србија ову годину заврши са четири милијарде евра страних директних инвестиција, министар је рекао да је важно да се део средстава одвоји и за локалне пројекте.

– Суштина политике председника Александра Вучића и Владе Србије је да у сваком делу земље људима данас буде боље него што им је било јуче, а сутра да им буде још боље него данас. То је најважнија ствар у политици и то се на примеру општине Жабари и види, а људи ће тек осетити и разумети какав је бољитак када живе у уређеној држави која се развија и привлачи нове инвестиције и у коју се људи враћају да живе, поручио је Весић.

ПОТРЕБНО ЈЕ ДА РАДИМО НА МАЛИМ ПРОЈЕКТИМА

Новчани део награде од 100.000 динара, министар Весић донирао је у хуманитарне сврхе Удружењу особа ометених у развоју „Kључ“ у Жабарима.

Министар их је посетио и уручио им донацију, на чему му се председник Удружења Дарко Радовановић срдачно захвалио. Весић им је поклонио и своје књиге о Београду, а они су њему даровали ручно израђене сапуне, које сами праве.

У обиласку корисника дневног боравка Удружења “Кључ”

-Хвала министру Весићу што је одлучио да нам поклони ова средства. Искористићемо их да направимо летњиковац, да се наши чланови тамо окупљају током лета, да им боравак буде пријатнији, казао је Радовановић.

Министар је обећао да ће у наредним месецима уз помоћ донатора у дворишту Удружења „Кључ“ бити изграђено игралиште прилагођено особама са инвалидитетом, али и осталој деци, као и читаоница.

-И тако живот чинимо бољим за сваки део Србије. Без обзира на изградњу путева и брзих саобраћајница, потребно је да радимо на малим пројектима, пројектима који сваки део Србије чине бољим, где људи заиста могу да живе добро од свог рада и да осете да се наша земља развија, закључио је министар Весић.

 

Извор:

У Жабарима уручено признање министру Весићу