Ореовачка шетња 2018

Oreovacka Setnja

 

 

Насеље Ореовица у општини Жабари празник Велику Госпојину, традиционално слави као сеоску заветину, али и као дан када се, сада већ по 14. пут организује манифестација Ореовачка шетња. Организатори ове менифестације су КУД „Војислав Илић Млађи“ и Центар за културу, а покровитељ општина Жабари. “Ореовачка шетња” је манифестација која слави врсног уметника који је рођен у Ореовици 24.маја 1925. године, Витомира Животића. На његову биографију и траг који је оставио у српској музици подсетила је Јелена Стојадиновић, директорка Центра за културу у Жабарима, отварајући манифестацију.

– Витомир Животић оставио је велики траг у развоју инструменталне музике, пуних 11 година наступао је на Радио Београду, а све време обучавао је младе хармоникаше. Његов стил је био препознатљив јер је његова хармоника достојно представљала изворност српске народне музике. Без обзира на то колико далеко стигнемо у животу, најбитније је да не заборавимо одакле смо кренули, а Ореовачка шетња доказује да Витомир Животић то никада није заборавио. Ове године, 17. септембра навршава се 15 година од смрти Витомира Животића, али сећање на њега кроз Ореовачку шетњу од 2005. траје и данас, захваљујући члановима културно–уметничког друштва „Војислав Илић Млађи“ као и свим Ореовчанима који га се са поносом сећају. Ако је сан сваког композитора да га његова дела надживе, онда сан Витомира Животића живи и даље кроз ове младе људе који својим талентом , трудом и радом настављају пут једног великог уметника, рекла је Стојадиновић.

По традицији културно-уметнички програм почео је колом легендарног Витомира Животића „Ореовачка шетња“ у извођењу Милене Минић и Ђорђа Грујића, који својим успесима са поносом представљају своје родно место али и општину Жабари.

У програму су учествовали најмлађи чланови КУД „Војислав Илић Млађи“ који су дечијим играма из Србије одушевили све присутне, а наступила је и старија група са играма из околине Мачве. Посебно одушевљење изазвали су гости КУД „Зора“ из Београда и КУД „Ђурђевдан“ из Новог Села са својим играма, а такође и јуниори појачког састава „Србски православни појци“ који су извели најлепше српске песме. За сам крај присутне је својим концертом забавио легендарни Ангел Димов.