На 22.СФАС-у у Симићеву:Најбољи фолклорци Орешковице

Sfas 2023

Tекст и фотографије

 

Симићево, село у општини Жабари, 22. пут, 13. маја, било је домаћин учесницима Међуокружне смотре фолклорних ансамбала села Србије. Посетиоци СФАС-а имали су прилику да уживају у најлепшим кореографијама и песмама, којима су се представила културно – уметничка друштва, представници општина из Браничевског и Подунавског округа. Ова манифестација која негује традицију српског народа одржава се у организацији и под покровитељством Централног савеза аматера у култури Србије, Општине Жабари, Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари и Месне заједнице Симићево.

Гости на манифестацији

Отварајући овогодишњу Смотру, пред препуним гледалиштем у великој сали Дома културе у Симићеву, директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић је нагласила да се на овој сцени дуже од две деценије развија такмичарски дух браничевских и подунавских села и кроз игру, песму и музику негује народно стваралаштво.

Јелена Стојадиновић

-Наши такмичари ће нас и вечерас својим кореографијама прошетати кроз читаву Србију и још једном нам показати колико је наша земља богата традицијом, културом, обичајима, као и да народно стваралаштво којим располаже има непроцењиву вредност. Кроз игру и песму огледају се искуства и укуси многих поколења, који су се вековима усавршавали и преносили са колена на колено, развија се колективни дух и негује култура и традиција како свог, тако и других народа. Жири ће и ове године имати пуне руке посла да донесе тешке, али надамо се правичне одлуке. Порука овогодишње смотре, али и свих будућих треба да буде „Важно је учествовати“ и томе требамо сви да тежимо, казала је Јелена Стојадиновић.

                           Од најбољег ансамбла до најоригиналније ношње

Захвалнице за учешће на Смотри уручене су свим учесницима манифестације. Титула најбољег фолклорног ансамбла припала је КУД –у „Орешковица“ из Орешковице, друго место освојио је КУД „Дукат“ из Симићева, а треће КУД „Вук Караџић“ из Осипаонице. Ова три ансамбла стекла су право учешћа на Републичкој смотри у Кличевцу, а плакете им је уручила Јелена Стојадиновић.

Плакете најуспешнијим ансамблима уручила је Јелена Стојадиновић

За најбољу реконструкцију костима признање је додељено КУД-у „Дукат“ из Симићева, док је најоригиналнију ношњу по оцени жирија имало КУД „Вук Караџић“ из Стамнице. Најбољи вокални солиста је Анђела Танасковић, чланица ансамбла из Орешковице, најбољи играч Дејан Мартиновић из Орешковице, а стручни руководилац Јовица Станисављевић из КУД-а „Дукат“. Награда за најбоље изведену кореографију „Игре из Црноречја“ припала је КУД-у „Дукат“ из Симићева.

                                              ЧУВАЊЕ ФОЛКЛОРА, ТРАДИЦИЈЕ, КУЛТУРЕ И ИДЕНТИТЕТА

Ревијални део програма био је резервисан за најмлађе чланове КУД-а „Дукат“ из Симићева, КУД-а „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице и првог ансамбла Академског културно – уметничког друштва „Иво Лола Рибар“ из Београда, који су извели кореографије: „Игре из Шумадије“, „Игре из околине Пирота“, „Влашке игре“, „Игре из Врања“, сплет народних мелодија, „Циганска игра из Војводине“ и „Игре из Неготинске крајине“.

„Игре из Бујановца“ у извођењу првопласираног КУД-а „Орешковица“

Част да први наступе на такмичењу припао је КУД-у „Радинац“ из Радинца које се представило „Играма из Понишавља“. Потом су наступили чланови КУД-а „Младост“ из Крепољина, који су извели кореографију „Игре из доње Јасенице“. У наставку програма ансамбл КУД-а „Орешковица“ из Орешковице се представио „Играма из Бујановца“, док је Анђела Танасковић отпевала песму „Болна љуба“. Четврти такмичарски ансамбл „Вук Караџић“ из Осипаонице за ову прилику припремио је кореографију „Игре из Кобишнице“, док је истоимено културно – уметничко друштво из Стамнице извело кореографију „Влашке игре из околине Петровца“. Завршница такмичења била је резервисана за домаћина, КУД „Дукат“ из Симићева“ и кореографију „Игре из Црноречја – пошле моме росу да обију“.

Другопласирани КУД „Дукат“ извео је „Игре из Црноречја“

О регуларности самог такмичења бринула је оцењивачка комисија у саставу: Зоран Катић, етнолог и кореограф из Зајечара (селектор Смотре), Велимир Аговски, кореограф и уметнички директор АКУД „Иво Лола Рибар“ из Београда и Александар Сепић, директор Народног оркестра АКУД „Иво Лола Рибар“.

Манифестацији су присуствовали председник Централног савеза аматера у култури Србије Србољуб Нинковић, помоћници председника Општине Жабари Предраг Стајић и Предраг Тасић.

У ревијалном делу програма наступио је АКУД „Иво Лола Рибар“ из Београда

 

 

На 22.СФАС-у у Симићеву:Најбољи фолклорци Орешковице