XV „Ореовачка шетња“

Oreovacka

Народне песме и игре, народни обичаји и светковине, вековима су окупљали српски народ. На дан Велике Госпојине, на летњој позорници у Ореовици одржан је петнаести јубиларни Фестивал фолклора „Ореовачка шетња“, који настоји да сачува оно што је најлепше у традицији овога краја. Тога дана у Ореовици се певало, играло и наздрављало као некада давно, а манифестација је отпочела звуцима народног кола „Ореовачка шетња“, коју је компоновао и свирао чувени Ореовчанин Витомир Животић. Овога пута то коло на хармоници извео је млади талентовани инструменталиста Ђорђе Грујић из Ореовице.

Отварајући овогодишњу смотру, директорка Центра за културу Јелена Стојадиновић је подсетила на биографију и траг који је Вита Животић оставио у српској музици.

Ј. Стојадиновић

-Већ 15 година чланови КУД-а „Војислав Илић Млађи“ кроз игру, песму и музику чувају сећање на познате уметнике који су рођени баш овде у Ореовици. Један од њих је и Витомир Животић који је својим талентом и својом „Ореовачком шетњом“ допринео да се ово место надалеко чује. Витомир Животић је рођен 24. маја 1925. године у Ореовици и оставио је велики траг у развоју инструменталне музике. Пуних 11 година наступао је на Радио Београду, а све време обучавао је младе хармоникаше. Његов стил је био препознатљив јер је његова хармоника достојно представљала изворност српске народне музике. Ако је сан сваког композитора да га његова дела надживе, онда сан Витомира Животића живи и даље кроз ове младе људе који својим талентом, трудом и радом настављају пут једног великог уметника. Кроз „Ореовачку шетњу“ за ових 15 година прошетали су многи играчи, певачи и инструменталисти и својим талентом допринели да ова манифестација сваке године буде квалитетнија и боља, рекла је Стојадиновић.

                                       Наступ најмлађих чланова КУД-а „Војислав Илић Млађи“

У програму су учествовали Милан Пајић из Жабара, солиста на хармоници, победник Фестивала „Прва хармоника Србије“ у Соко Бањи у категорији пионира, чланови КУД-а „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице и КУД-а „Димитрије Котуровић“ из Београда, а концерт је приредила Горана Гачић.

                                                                                    Гости на манифестацији

Организатори овогодишње манифестације су КУД „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице, Центар за културу Жабари, Месна заједница Ореовица, а покровитељ Општина Жабари. Смотри су поред бројних посетилаца присуствовали и председник Општине Жабари Јован Лукић, помоћници председника Општине Небојша Сарић и Златан Несторовић, начелник Општинске управе Небојша Миловановић.

 

 

Одржана XV „Ореовачка шетња“

top