Одржан 11. Троички сабор У Влашком Долу

Img 9481 Perfectlr

Народне песме и игре, обичаји и светковине, вековима су окупљали српски народ. На дан Свете Тројице, у порти истоимене цркве у Влашком Долу одржан је једанаести Троички сабор, који настоји да сачува оно што је најлепше у традицији овога краја. Покровитељ овогодишњег Сабора је била Општина Жабари, а организатори Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари, Црквена општина Влашки До, КУД „Влашки До“ и мештани овог села.

Сви заједно настојали су да садржаји буду разноврсни, прилагођени свим узрастима и генерацијама, а отварајући Троички сабор председник Општине Јован Лукић је истакао да се на овакав начин доприноси очувању српске културе и традиције.

–Кажу да човек вреди онолико колико чува своју традицију и своје обичаје. Зато се ми трудимо да на овај начин сачувамо од заборава све оно што су нам наши преци оставили. Наши корени нас обавезују да креирајући нову историју за будућа покољења сачувамо и све оно за шта су се они вековима борили. А празници као што је наша слава Света Тројица нас сваке године окупљају и подсећају на то. Кроз игру и песму вечерас ћемо се на тренутак подсетити шта то наш народ чини толико поносним и другачијим од других, рекао је Лукић.

Признања добротворима

У јутарњим часовима резање славског колача у цркви Свете Тројице обавио је свештеник Синиша Селаковић, овогодишњи колачар био је Милче Рајић који је колачарску дужност за наредну годину предао Драгани Мијуцић из Влашког Дола. Златни крстићи уручени су донаторима Роберту Чолаковићу, Војкану Будумировићу и Милану Савићу, а захвалнице Милчету Рајићу, Милану Петковићу, Стефану Селаковићу, Карменки Будимировић, Мари Јовановић и Јасни Ђорђевић.

У културно – уметничком програму прво су наступили чланови КУД-а „Влашки До“ који су се представили „Играма из Драгачева“, а након њих „Влашко надигравање“ извео је ансамбл „Младост“ из Породина, док је КУД „Александровац“ приказао „Игре из Централне Србије. Сплетом кола на хармоници представили су се Милена Минић, Бобан Живковић и Ђорђе Грујић. У наставку програма „Играма из околине Бољевца“ представио се КУД „Витез“ из Витежева и Плесни клуб „Ројал“ својом кореографијом.

Д.Динић