„Danas“ – Одржано 17. „Четерешко прело“

Image 28

Овај значајан догађај за мештане Жабарског краја одвијао се у хладовини столетних храстова Четерешке шуме, покрај цркве брвнаре старе два века посвећене светој Тројици и храма Пресвете Богородице. Као најзначајнија манифестација овог региона, која превазилази оквире општине Жабари,,,Четерешко прело‘‘ окуплја учеснике и посетиоце из читаве Србије и иностранства.

Манифестација је посвећена очувању традиционалних и духовних вредности, уз богат културно-уметнички програм у коме се приказују традиционалне игре, песме, обичаји, беседе и изложба старих рукотворина, домаће радиности, ручних радова и полјопривредних производа.

Овогодишње “прело” које је красило изузетно лепо време, привукао је велики број посетилаца, како из Жабарског краја, тако из ближње И даљње околине. Било је много гостију из иностранства, махом наших радника у дијаспори који су искористили своје годишње одморе да дођу у завичај, како би посетили фамилије И, готово сви, посетили Четерешко прело. Њима је, поред праћења програма манифестација, било изузетно важно да се друже са пријатељима И рођацима, као И са осталим нашим људима који се налазе на “привременом” раду у иностранству.

Што се тиче саме манифестације пре главног дела програма на црквеном имању дешавале су се пропратни догађаји.

Најпре у порти цркве уприличена је етно изложба домаће радиности, хране, пића и рукотворина. Сат времена пре почетга главног програма у 18. часова у цркви Пресвете Богородице одржана је већерња литургија уз пратњу „Србских православних поајца“ акапело састава који се бави очувањем српске традиционалне музике.

Главни програм, који се одвијао на бини постављеној у дворишту цркве, почео је интонирањем традиционалним химне Четерешког прела “дођи драги вечерас на прело” у извођењу седамнаестогодишње солисткиње Миљане Пејдо из Симићева. Док је певана химна прела подигнута је И застава манифестације. Званично отварање уприличио је председник Општине Жабари, Јован Лукић који је том приликом, пожелевши свима добродошлицу, истакао колики је значај ове манифестације за општину на чијем је челу. –Сваке године у овом велелепном комплексу окупљамо се да се бар на тенутак подсетимо оних правих духовних И традиционалних вредности. Да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља нашу традицију И наше обичаје, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо И преносимо нараштајима-рекао је први човек жабарске општине И нагласио да је сваки човек велики онолико колико чува И поштује своју културу И своју традицију.

Пре наступа културно уметничких друштава, певачких група И музичких састава И избора лепотице прела, присутнима се обратио пригудном здравицом здравичар из Рековца, Предраг Благојевић. Након своје здравице он је директорки жабарског Центра за културу подарио позивнице да дођу на њихову манифестацију “прођох Левач, прођох Шумадију, која се одржава крајем овог месеца.

У двосатном програму своја фолклорна умећа показали су КУД-ови из Сопота И Врчина играјући игре из целе Србије. Неколико пута током програма Лејкашка група „Левач“ из Течића, општина Рековац, публици се представила извођењем нумера на необичним инструментима израђеним од тикве.

Присутне својим анђеоским гласом одушевио је акапело састав “Српских православних појаца” који су отпевали неколико песама духовног, националног, етно И староградског карактера.

Ипак, главни догађај манифестације био је избор лепотице Четерешког прела. За ласкаву тиулу бориле су се седам девојака, махом учесница програма. Трочлани жири имао је тежак посао, али су једногласно одлучили да овогодишња лепотица прела буде седамнаестогодишња Миљана Пејдо из Симићева. Она је овим избором показала да поред лепог гласа, јер је овогодишњи програм прела отворила интонирањем химне прела, има И леп стас. За њену прву пратиљу изабрана је Милица Марковић(16) из Врчина, док је Ленка Савковић(15) из Сопота постала друга пратиља. Лепотици прела И њеним пратиљама победничке ленте уручио је председнио Општине Жабари, Јован Лукић. Представница “Плана турса” “мисици” прела као награду уручила је ваучер за летовање у Грчкој, док су од ње пратиље добиле ваучере за продужени викенд у Венецији И Будимпешти.

Чином избора лепотице прела завршен је официјалан програм манифестације. У наставку програма све присутне забавиле су звезде са естраде Мирјана Мирковић и прошлогодишњи победник такмичења „Звезде гранда“ Алекса Перовић уз пратњу оркестра Звездана Томића из Витежева. Народно весеље трајало је до дубоко у ноћ.

Гости прела били су представници свих општина из браничевског округа, док је град Пожаревац представљао заменик градоначелника Саша Павловић и помоћник градоначелника Ненад Петровић. Највиша политичка званица која је била гост ове манифестације био је народни посланик и потпредседник Скупштине Србије, Верољуб Арсић.

Најпознатија личност која је присуствовала Четерошком прелу несумњиво, био је Саша Илић, легендарни капитен ФК“Партизан“ који и ове године предводи свој тим у свим такмичињима, иако је зашао у пету деценију живота. Он није био гост манифестације, пре би се рекло да је био домаћин, јер потиче са ових простора. Познато је да је Саша Илић велики верник и као такав да је више пута донирао позамашна новчана средства црквама. Једна од тих управо је и Четерешка црква којој је пре извесног времена донирао новац за потреба уређења и одсликавања црквене порте. Илић је програм пратио са својим родитељина.