Чине све за бољи живот и привлачење инвеститора

Zabari Foto 3

извор Браничево Данас

Од почетка мандата 2016.године, руководство општине Жабари, уз помоћ Владе Републике Србије и надлежних министарстава, највећу пажњу поклања реализацији инфраструктурних пројеката, како би свим грађанима омогућило што боље услове за живот.

За кратко време урађено је много, а највећа пажња је посвећена санацији и адаптацији школских и здравствених објеката. Започета је градња фискултурне сале у матичној школи у Жабарима, а постепено се ради и на санацији и адаптацији свих дотрајалих школских објеката на територији општине.

– У циљу побољшања квалитета здравствене заштите, ради се на санацији и адаптацији дотрајалих здравствених објеката и на опремању и набављању неопходних апарата и материјала. У протеклом периоду набављена су и два санитетска возила за потребе Дома здравља. У области социјалне заштите потписан је уговор између општине и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за реновирање зграде Центра за социјални рад у вредности од 150.000 евра, рекао је за Браничево Данас Јован Лукић, председник општине Жабари.

Од почетка ове године из буџета је издвојено шет милиона динара за ревитализацију атарских путева, урађен је пут Тићевац – Врбница у дужини од 530 метара, а обављени су и радови на уређењу саобраћајнице у оквиру постојеће регулације улица у насељу Точка, вредни 4,5 милиона. Израђена је и пројектно-техничка документација и издвојена су средства и за асфалтирање још 15 улица у осам насеља. У сарадњи са општином Петровац, асфалтирана је деоница пута која повезује ове две општине на путу Александровац -Миријево – Орљево.

– Проблем незапослености је један од кључних проблема општине Жабари. Због тога смо у сталним преговорима са потенцијалним инвеститорима. Могу да кажем да смо веома близу реализације договора и доласка једне руске фирме на територију наше општине, али о томе је најбоље причати када одређени договори буду коначни, рекао је Лукић.

Општина Жабари помаже пољопривреднике, па је тако издвојила 6,6 милиона динара за њихово субвенционисање у 2017. години. Такође, давала је и подстицаје за регресе, инвестиције у физичку имовину газдинстава и органску производњу. Током 2017. године организована су и разна предавања у циљу едукације пољопривредника, што се наставља и ове године. По први пут издате су парцеле у државној својини на дугогодишњи закуп од 30 и 40 година чиме су створени услови за запошљавање одређеног броја сталних и сезонских радника.

– Највећи, деценијски проблем у водоснабдевању на подручју општине био је у насељу Александровац. Он је тренутно у фази решавања, у току су радови на реконструкцији главног цевовода од центра насеља ка Ореовици, тако да се надамо да ће овим пројектом бити коначно решен проблем снабдевања грађана водом у овом насељу, каже Лукић.

– У овој години имали смо одличну сарадњу са Владом Србије и њеним министарствима. Посебно бих издвојио Канцеларију за јавна улагања, Министарство омладине и спорта, Министарство рударства и енергетике, Министарство привреде, Министарство за рад, социјалну политику, борачка и социјална питања. Са њима смо имали изузетну сарадњу на реализацији пројеката, напомиње председник Општине.

Општина Жабари посебну пажњу поклања деци и младима. За свако рођено дете исплаћује се 15.000 динара, а сви ученици од 1. до 4. разреда на територији општине имају бесплатну ужину. Обезбеђен је бесплатан превоз за све основце и средњошколце који путују у Свилајнац, Велику Плану и Пожаревац. Обезбеђени су и пригодни поклони за све прваке, одличне ученике, носиоце Вукових диплома, ђаке генерације и све ученике који су награђени на школским такмичењима.

Обезбеђена је и материјална помоћ породицама ученика и студената, па је тако за 43 студента издвојено 2.100.000 динара. Општина помаже и старијим суграђанима. Спровођење услуге „Помоћ у кући“ одлуком СО Жабари, поверено је Центру за социјални рад, где је оформљена посебна организациона јединица за спровођење ове услуге. Повећан је и буџет од стране општине за материјална давања грађанима.

Иначе, од јавних предузећа у општини Жабари постоји ЈКП „Комуналац“ Жабари које је задужено за водоснабдевање, а од установа ту су Центар за културу „Војислав Илић Млађи“, Народна библиотека „Проф.др Александар Ивић“ и Туристичка организација општине Жабари.

Збрињавање избеглих лица

Захваљујући комесаријату Уједињених нација за избеглице – представништво за Србију и донаторима НВО Божур, Визија и ЦРС (Католичка служба помоћи), у оквиру Регионалног програма за стамбено збрињавање избеглих лица реализовани су подпројекти укупне вредности 22 милиона динара и 455.000 евра.

Организују бројне манифестације

Центар за културу „Војислав Илић Млађи“, Народна библиотека „Проф.др Александар Ивић“ и Туристичка организација, у сарадњи са КУД-овима, организују бројне манифестације: „Четерешко прело“ у Четережу, “ Дани Војислава Илића“ и „Ореовачка шетња“ у Ореовици, „Спасовдански сабор“ у Жабарима, „Петровдански сабор“ у Витежеву, „Троички сабор“ у Влашком Долу, „Играј певај Србијо“ у Породину, „Пантелејмонски дани“ у Александровцу, „Илиндански сабор“ и „Смотра фолклорних ансамбала села Србије“ у Симићеву.

 

0Пише: М. Вељковић19. маја 2018.