18. Четерешко прело

18. Четерешко прело 1

У Четерешкој шуми покрај цркве Рођења Пресвете Богородице и цркве брвнаре Свете Тројице, протеклог викенда одржано је осамнаесто „Четерешко прело“.

Ова духовно – културна, туристичка и етно манифестација верни је чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва. Покровитељ ове манифестације је Општина Жабари, а организатори Центар за културу „Војислав Илић – Млађи“ Жабари, у сарадњи са Црквеном општином Четереже.

Пре почетка манифестације одржана је вечерња литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице. По традицији  светковина је отпочела подизањем заставе на јарбор, уз песму „Дођи драги вечерас на прело“ у изведби Миљане Пејдо из Симићева, пратњу оркестра Енџија Маврића и чланова културно  – уметничког друштва „Александровац“ из Александровца.

18. Четерешко прело 2

Поред представника Општине Жабари прелу су  присуствовали и Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, директори јавних предузећа, установа и школа, бројни мештани, спонзори и добротвори.

ЈОШ ЈЕДНОМ ОЖИВЕЛА ТРАДИЦИЈА

18. Четерешко прело 3Осамнаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић истакавши да је ово највећа и најзначајнија манифестација Општине Жабари која чува српску традицију, културу и обичаје.

-Већ осамнаест година окупљамо се у овом велелепном комплексу да се на тренутак подсетимо оних правих духовних и традиционалних вредности, да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља наш народ, нашу традицију, наше обичаје и нашу културу, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо и преносимо будућим поколењима. Зато је велико задовољство видети све ове младе људе који својим трудом, радом и залагањем, раде на очувању народног стваралаштва, а који ће кроз игру, песму и најлепше звуке представити шареноликост културе нашег народа. По осамнаести пут традиција ће поново оживети овде код нас на „Четерешком прелу“ , рекао је Лукић.

По речима четерешког пароха Зорана Живковића, манифестације оваквог типа су значајне  јер чувају од заборава све оне вредности којима се наш народ поноси.

-Желим вам да у ваше куће и домове однесете мир и благослов Божији, да се у миру и здрављу и следеће године видимо овде на Четерешком Прелу, поручио је Живковић.

У оквиру манифестације у црквеној порти уприличена је изложба домаће радиности. На једном месту нашла су се удружења и занатске радионице, али и произвођачи меда, колача, воћа и вина. Излагали су: Удружење пчелара „Нектар“ из Симићева, винарија „Виртус“ из Витежева, Удружење „Кључ“ из Жабара, Нада Лазаревић, произвођач колача из Симићева и Драган Окановић, воћар из Четержа.

На сцени су се игром и песмом представили фолклорни ансамбли „Александровац“ из Александровца, „ Дуле Милосављевић Желе“ из Чачка, интернационални фолколорни ансамбл „Перла“ из Београда, Исидора и Миљана Пејдо солисткиње из Симићева и финалиста прве хармонике Србије у Соко Бањи Милан Илић из Калишта. Овогодишњу здравицу казивао је здравичар Зоран Миладиновић из Четережа.

Лепотица прела Јана Ђорђевић

18. Четерешко прело 4Културно  уметничка друштва која су учествовала на „Четерешком прелу“ имала су и своју представницу на такмичењу за лепотицу Прела. Ове године осим Лепотица Прела, прве и друге пратиље, бирао се и „најлепши осмех“, „најлепша женска народна ношња“ и  „најбоље фолклорно држање“. Жири у саставу: др Ненад  Димитров директор Дома здравља Жабари, Дејан Животић директор Основне школе „Херој Роса Трифуновић“ из Александровца  и Милче Рајић, приватни предузетник из Влашког Дола, ове године имао је  тежак задатак да међу 18 пријављених такмичарки изаберу најлепше.

Титулу лепотице понела је Јана Ђорђевић из КУД-а „Влашки До“ из Влашког Дола, прва пратиља је Миљана Пауновић из КУД-а „Витез“ из Витежева, док  је титулу друге пратиље понела   Марија Димић из ИФА „Перла“ из Београда.

Најлепши осмех имала је Тамара Младеновић из КУД-а „Влашки До“ из Влашког Дола, најлепшу ношњу  Јелена Стефановић из КУД-а „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице, а најбоље фолклорно држање имала је Ђурђина Ћурчић из КУД-а „Дуле Милосављевић Жиле“ из Чачка.

Награде и ленте девојкама уручили су председник Општине Јован Лукић, директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић и директорка Агенције „Тане и Хоризонт Травел“ Кристина Илић.

18. Четерешко прело 5

Завршницу програма осамнаестог „Четерешког Прела“  употпунио је концерт Снежане Ђуришић и Николе Нешића Џонија, уз пратњу оркестра Енџија Маврића.

 

 

ЖАБАРИ: Пунолетство Четерешког прела

 

70 / 100