18. Четерешко прело

Cetersko Preko 2019.2

У Четерешкој шуми покрај цркве Рођења Пресвете Богородице и цркве брвнаре Свете Тројице, протеклог викенда одржано је осамнаесто „Четерешко прело“.

Ова духовно – културна, туристичка и етно манифестација верни је чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва. Покровитељ ове манифестације је Општина Жабари, а организатори Центар за културу „Војислав Илић – Млађи“ Жабари, у сарадњи са Црквеном општином Четереже.

Пре почетка манифестације одржана је вечерња литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице. По традицији  светковина је отпочела подизањем заставе на јарбор, уз песму „Дођи драги вечерас на прело“ у изведби Миљане Пејдо из Симићева, пратњу оркестра Енџија Маврића и чланова културно  – уметничког друштва „Александровац“ из Александровца.

Поред представника Општине Жабари прелу су  присуствовали и Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, директори јавних предузећа, установа и школа, бројни мештани, спонзори и добротвори.

ЈОШ ЈЕДНОМ ОЖИВЕЛА ТРАДИЦИЈА

Осамнаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић истакавши да је ово највећа и најзначајнија манифестација Општине Жабари која чува српску традицију, културу и обичаје.

-Већ осамнаест година окупљамо се у овом велелепном комплексу да се на тренутак подсетимо оних правих духовних и традиционалних вредности, да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља наш народ, нашу традицију, наше обичаје и нашу културу, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо и преносимо будућим поколењима. Зато је велико задовољство видети све ове младе људе који својим трудом, радом и залагањем, раде на очувању народног стваралаштва, а који ће кроз игру, песму и најлепше звуке представити шареноликост културе нашег народа. По осамнаести пут традиција ће поново оживети овде код нас на „Четерешком прелу“ , рекао је Лукић.

По речима четерешког пароха Зорана Живковића, манифестације оваквог типа су значајне  јер чувају од заборава све оне вредности којима се наш народ поноси.

-Желим вам да у ваше куће и домове однесете мир и благослов Божији, да се у миру и здрављу и следеће године видимо овде на Четерешком Прелу, поручио је Живковић.

У оквиру манифестације у црквеној порти уприличена је изложба домаће радиности. На једном месту нашла су се удружења и занатске радионице, али и произвођачи меда, колача, воћа и вина. Излагали су: Удружење пчелара „Нектар“ из Симићева, винарија „Виртус“ из Витежева, Удружење „Кључ“ из Жабара, Нада Лазаревић, произвођач колача из Симићева и Драган Окановић, воћар из Четержа.

На сцени су се игром и песмом представили фолклорни ансамбли „Александровац“ из Александровца, „ Дуле Милосављевић Желе“ из Чачка, интернационални фолколорни ансамбл „Перла“ из Београда, Исидора и Миљана Пејдо солисткиње из Симићева и финалиста прве хармонике Србије у Соко Бањи Милан Илић из Калишта. Овогодишњу здравицу казивао је здравичар Зоран Миладиновић из Четережа.

Лепотица прела Јана Ђорђевић

Културно  уметничка друштва која су учествовала на „Четерешком прелу“ имала су и своју представницу на такмичењу за лепотицу Прела. Ове године осим Лепотица Прела, прве и друге пратиље, бирао се и „најлепши осмех“, „најлепша женска народна ношња“ и  „најбоље фолклорно држање“. Жири у саставу: др Ненад  Димитров директор Дома здравља Жабари, Дејан Животић директор Основне школе „Херој Роса Трифуновић“ из Александровца  и Милче Рајић, приватни предузетник из Влашког Дола, ове године имао је  тежак задатак да међу 18 пријављених такмичарки изаберу најлепше.

Титулу лепотице понела је Јана Ђорђевић из КУД-а „Влашки До“ из Влашког Дола, прва пратиља је Миљана Пауновић из КУД-а „Витез“ из Витежева, док  је титулу друге пратиље понела   Марија Димић из ИФА „Перла“ из Београда.

Најлепши осмех имала је Тамара Младеновић из КУД-а „Влашки До“ из Влашког Дола, најлепшу ношњу  Јелена Стефановић из КУД-а „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице, а најбоље фолклорно држање имала је Ђурђина Ћурчић из КУД-а „Дуле Милосављевић Жиле“ из Чачка.

Награде и ленте девојкама уручили су председник Општине Јован Лукић, директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић и директорка Агенције „Тане и Хоризонт Травел“ Кристина Илић.

Завршницу програма осамнаестог „Четерешког Прела“  употпунио је концерт Снежане Ђуришић и Николе Нешића Џонија, уз пратњу оркестра Енџија Маврића.

 

 

ODRŽANO 18 “ČETEREŠKO PRELO”: Poštovanje svoje kulture i tradicije podneblja (FOTO)

ЖАБАРИ: Пунолетство Четерешког прела