„Зато што те се плашим“

Zabari Centar Za Kulturu (1)

У организацији Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари за сву децу од 5 до 8 разреда са територије општине Жабари одржан је ауторски програм превенције вршњачког насиља под називом „Зато што те се плашим“.

Програм је био подељен у три целине. Први део програма чинила је представа, под истим називом, која даје приказ добрих и лоших модела понашања, учећи младе људе да једино право решење проблема здрава комуникација. Порука упућена кроз текст представе младима, који покушавају да нађу себе јесте да је израз у грађењу сопственог става а не у прихватању свега што околина намеће.

Главну улогу тумачи Иван Јефтовић који потписује и режију, а у представи још играју и Милена Николић и Дејан Јајчанин. У другом делу програма деци се обратио психолог проф.др Жарко Требјешанин који је током свог излагања присутне упутио у проблем вршњашком насиља а затим кроз комуникацију са децом истакао најчешће облике вршњачког насиља.

У трећем делу програма деца су својим идејама глумцима сугерисала како да реше одређене конфликте из представе, што је глумачка екипа одмах дочаравала на сцени.

На тај начин покушано је да се деци на њима приступачан, прихватљив и интересантан начин прикаже како да решавају проблеме и избегну сукобе у свакодневном животу.

Ова представа препоручена је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова и Сталне конференције градова и општина.