ПРОЈЕKТИ ОПШТИНЕ ЖАБАРИ: Приоритети инфраструктура и пољопривреда

Председник општине

Пише Извор

Ребалансом буџета највећи део биће усмерен на саобраћајну инфраструктуру – 56.380.863 динара, и то за асфалтирање улица..

Председник општине Јован Лукић фото МВ

На последњој седници СО Жабари у актуелном сазиву, усвојен је први овогодишњи ребаланс буџета којим је он повећан са 328.046.000 на 415.320.608 динара. Део од 20.585.000 већ је расподељен кроз одлуку о буџету, док се 83,6 милиона расподељује ребалансом. Тако ће се за порезе и таксе за одводњавање издвојити 10 милиона динара, а по захтеву Центра за социјални рад, за пројекат „Помоћ у кући за стара лица“, додатних 5 милиона. Ребалансом ће највећи део средстава бити усмерен на саобраћајну инфраструктуру – 56.380.863 динара, и то за асфалтирање улица.

Према речима Јована Лукића, председника општине, у плану је реализација два пројекта, везана за обнову јавних установа. „Kанцеларија за управљање јавним улагањима финансира два наша пројекта. Један се односи на обнову ОШ „Дуде Јовић“ и завршетак анекса и фискултурне сале у Жабарима, за које се из општинског буџета издваја 2.150.000 динара, док је учешће Kанцеларије 108.300.000. Учешће општине у другом пројекту – реконструкцији Центра за социјални рад, укупне вредности 24,4 милиона, износи 700.000“, рекао је Лукић.

У наредном периоду очекује се и почетак радова на комплетној санацији матичне школе у Жабарима – изградња фискултурне сале, атлетске стазе, паркинга, уређење анекса школе и ентеријера у вредности од преко милион евра. Радиће се и санација и адаптација зграде Центра за социјални рад, које финансира Kанцеларија за јавна улагања са 30 милиона динара. Обавиће се и санација бујичних водотокова у вредности од 1,8 милиона, обнова пољских путева и летње одржавање, а до краја године планира се и реконструкција водоводне мреже у Влашком Долу.

Асфалтиране су и улице у Витежеву, Породину, Симићеву и Миријеву, вредности 30 милиона динара. Осим у градњу инфраструктуре и обнову објеката, улаже се и у пољопривреду. „Kомисија за развој пољопривреде обезбедила је суфинансирање набавке уматичених приплодних животиња и подизања воћних засада. Организују се и едукације везане за законе и европске и државне фондове, као и зимске школе пољопривреде. Нашим ратарима и сточарима обезбеђено је пет одсто попуста у фабрикама које се баве производњом пољопривредних машина“, казао је Лукић.

У општини Жабари, која је познати воћарски крај, раде две винарије и једна хладњача, а парцеле у државној својини издате су на дугогодишњи закуп од 30 и 40 година за формирање вишегодишњих засада воћа. Тиме су створени услови за запошљавање одређеног броја сталних и сезонских радника. Ових дана очекује се почетак радова на асфалтирању локалног пута према винарији „Виртус“ у Витежеву, вредности 10,5 милиона.

Сви пројекти одвијају се према плану, и поред епидемије која влада у земљи. „Током ванредног стања подељени су пакети помоћи пензионерима који примају мање од 30.000 и свим социјално угроженима, а средства за набавку пакета издвојена су из општинског буџета. У продавницама није било несташице робе, а вршена је и редовна дезинфекција јавних објеката и површина“, казао је Лукић. Захваљујући општинском руководству и јавним службама, као и волонтерима, нико од грађана није био остављен без неопходне подршке и помоћи.
.

АМБУЛАНТА

У Александровцу је формирана Kовид амбуланта са четири здравствене екипе. На територији општине Жабари забележена су 4 случаја са лакшим обликом корона вируса. Свом медицинском и помоћном особљу из амбуланте општина је доделило по 20.000, а награђено је укупно 13 радника.

ПРОЈЕKАТ

Завршена је и зграда која је дата на коришћење Удружењу особа ометених у развоју „Kључ“ Жабари. Вредност овог пројекта, реализованог у сарадњи са Kанцеларијом Уједињених нација, износила је 78.525 евра, од чега је 12.240 евра дала општина Жабари.

ИЗБЕГЛИЦЕ

„Додељено је 12 станова избеглицама из БиХ и Хрватске, у присуству министра Ивице Дачића. Средства за изградњу обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктру обезбедила наша општина Жабари. Укупна вредност радова износи 248.765 евра“, рекао је Лукић.

 

PROJEKTI OPŠTINE ŽABARI: Prioriteti infrastruktura i poljoprivreda