„Zato što te se plašim“

U organizaciji Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Žabari za svu decu od 5 do 8 razreda sa teritorije opštine Žabari održan je autorski program prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom „Zato što te se plašim“.

Program je bio podeljen u tri celine. Prvi deo programa činila je predstava, pod istim nazivom, koja daje prikaz dobrih i loših modela ponašanja, učeći mlade ljude da jedino pravo rešenje problema zdrava komunikacija. Poruka upućena kroz tekst predstave mladima, koji pokušavaju da nađu sebe jeste da je izraz u građenju sopstvenog stava a ne u prihvatanju svega što okolina nameće.

Glavnu ulogu tumači Ivan Jeftović koji potpisuje i režiju, a u predstavi još igraju i Milena Nikolić i Dejan Jajčanin. U drugom delu programa deci se obratio psiholog prof.dr Žarko Trebješanin koji je tokom svog izlaganja prisutne uputio u problem vršnjaškom nasilja a zatim kroz komunikaciju sa decom istakao najčešće oblike vršnjačkog nasilja.

U trećem delu programa deca su svojim idejama glumcima sugerisala kako da reše određene konflikte iz predstave, što je glumačka ekipa odmah dočaravala na sceni.

Na taj način pokušano je da se deci na njima pristupačan, prihvatljiv i interesantan način prikaže kako da rešavaju probleme i izbegnu sukobe u svakodnevnom životu.

Ova predstava preporučena je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Stalne konferencije gradova i opština.