Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“

Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“ 1

Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“ 2

Opština Žabari i Centar za kulturu osamnaestu godinu zaredom čuvaju uspomenu na lik i delo jednog velikog umetnika kakav je bio Vojislav Ilić Mlađi. Protekle sedmice upriličena je svečana dodela književnih nagrada „Vojislav Ilić Mlađi“ za najbolji sonet i najbolju pesmu za decu i položeni venci ispred biste Vojislavu Iliću Mlađem.

Za najbolji sonet izabran je onaj pod nazivom „Da li još majka plače“ koji je napisao Jovan N. Bundalo iz Beograda, a najbolju pesmu za decu „Kad bih bio Petar Pan“ napisala je Ana Stjelja iz Beograda.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je zamenik predsednika opštine Igor Čolić, koji je podsetio prisutne na veliki uticaj Vojislava Ilića na srpsku kulturu i istakao da značaj ove manifestacije obavezuje Opštinu da nastavi tradiciju.

VELIKO INTERESOVANJE

Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“ 3

Bundalu nagrada za najbolji sonet

Na ovogodišnjem konkursu „Vojislav Ilić Mlađi“ za sonet i dečiju pesmu stiglo je ukupno 175 pesama podeljenih u dve kategorije. U kategoriji soneta prispelo je 63, a u kategoriji dečija pesma 107 pesama. Pet pesama nije odgovaralo propozicijama konkursa.

-Od velikog je značaja da je ove godine prispeo veliki broj pesama i da su pesme stigle  iz cele Srbije, sa Kosova kao i iz susednih država Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Nažalost ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da organizujemo Dane Vojislava Ilića Mlađeg kako smo to činili do sada, ali smo se potrudili da bar na ovaj način ne prekinemo tradiciju i organizujemo druženje sa nagrađenima, kao i sa predškolcima vrtića „Moravski cvet“. Mališani su koji  izrazili svoju likovnu kreativnost na temu „Podeljena sreća dva puta je veća“ za koje smo im pripremili prigodne poklone. Nagrađene pesme kao i po deset najboljih, po mišljenju selektora, naći će se u Zborniku koji će biti štampan 2022. godine na 145. godišnjicu od rođenja velikog pesnika Vojislava Ilića Mlađeg, istakla je direktorka Centra za kulturu Jelena Stojadinović.

TALENAT, INSPIRACIJA I ZNANJE

Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“ 4

Zahvalnica selektoru Peševu

Ovogodišnji selektor Božidar Pešev književnik iz Beograda obrazložio je svoju odluku rečima:

Stvaralaštvo, a samim tim i pisanje poezije, osim talenta i inspiracije, zahteva znanje. Kada to neko poseduje može se upustiti u neistraženi lavirint misli, osećanja i nadahnuća u potrazi za pesmom iz koje bi se kao Venera iz morseke pene iznedrila poezija. Na kraju tog stvaralačkog puta često se pojavi nešto što podseća na pesmu ili jeste pesma, ali najčešće to još nije poezija, već samo njen nagoveštaj, rekao je Pešev i dodao:

-Da bi pesnik mogao da baštini slatke plodove svog duhovnog, emocionalnog i misaonog napora potrebene su godine istinskog pregalaštva na svim poljima saznanja, sazrevanja i poniranja u najdublje segmente sopstvene duše. To nimalo nije lako, ali samo oni pravi posvećenici opstaju na tom putu. Čak ni tada pesnik ne može biti siguran da li to što stvara zaista vredi ili je to samo njegova iluzija na putu traganja za samim sobom. Ipak, čak i kada je tako, čovek se oseća ispunjen, srećan i pročišćen, iako ponekad sujeta ne dozvoljava da sagleda sebe u pravom svetlu. Na kraju, ako i stvori vredno delo, ono mora proći i sud vremena kako bi se moglo smatrati poezijom u pravom smislu te reči, rekao je Pešev i dodao da je na konkursima poželjna različitost tema.

– Želim da istaknem veliki napor i pregalaštvo Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ da se sačuva delo i ime našeg proslavljenog pesnika kao i njihovu želju da se nastavi tradicija pisanja soneta i podsticanja stvaranja za najmlađe, dodao je.

Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“ 5

                                    Druženje sa decom iz vrtića

Nakon uručenja nagrada položen je venac kod biste Vojislavu Iliću Mlađem i upriličeno druženje pesnika sa decom u vrtiću. Pesnici su deci čitali svoje stihove, a mališani su se pohvalili svojim radovima.

 

 

Žabari: Uručene nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“

59 / 100