Krov nad glavom za 12 porodica

Krov nad glavom za 12 porodica 1

U Žabarima je  dodeljeno 12 ključeva od stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ove opštine. Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta pet Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji. Finansijska sredstva za izgradnju objekta obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastruktru obezbedila opština Žabari. Ukupna vrednost radova iznosi 248.765 evra, a bruto površina objekta je 646 metara kvadratnih.

Krov nad glavom za 12 porodica 2

                                               Izbegličke porodice sa Dačićem i Lukićem

Krov nad glavom za 12 porodica 3Primopredaji ključeva novih stanova prisustvovali su Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Jovan Lukić, predsednik Opštine Žabari, Dejan Adamović, predsednik SO Žabari, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju pri misiji OEBS u Srbiji, Borislava Lukić, predstavnica Jedinice za upravljanje projektima u Javnom sektoru.

            

                                        

 TRAJNO REŠENJE ZA NAJUGROŽENIJE

Krov nad glavom za 12 porodica 4Ivica Dačić je na svečanosti održanoj ovim povodom rekao da je Regionalni stambeni program zajednički projekat Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji kao svoj jedini cilj ima da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finasiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator. Takođe, mnoge zemlje su i pojedinačno dale svoj veliki doprinos ovom fondu. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

-Stanove koje ćemo danas dodeliti deo su Potprojekta pet čija vrednost iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je obezbedila Vlada Srbije. U okviru ovog Potprojekta planirano je useljenje u ukupno 1.847 stambenih jedinica, u 25 lokalnih samouprava. Do sada smo, u sklopu celog programa, dodelili preko 4.200 stambenih jedinica, dok je ukupno planirano i više od 7.000. I danas se itekako osećaju užasne posledice ratnih sukoba na tlu bivše Jugoslavije – to vi najbolje znate. Zato je najveći cilj svih nas u Vladi Srbije očuvanje mira, kao i rad na dobrobiti svih naših građana, posebno onih delova društva koji su najugroženiji. Takođe, naš prioritet je i ulazak u Evropsku uniju. Mi smo veoma posvećeni tom putu, a Regionalni stambeni program je jedan od lepih dokaza naše višegodišnje i stabilne saradnje, koja će se kao primer koristiti i u nekim drugim delovima sveta, kazao je Dačić.

                Uručenje ključeva izbegličkim porodicama

                                      PLEMENITI PROJEKAT ZA NOVI POČETAK

Tokom devedesetih godina na područje opštine Žabari pristiglo je oko 700 lica koja su zbog ratnih dejstava bila prinuđena da napuste svoje domove i potraže utočište na teritoriji Republike Srbije.

-Imajući u vidu njihovu tešku situaciju, trudili smo se da im maksimalno pomognemo. Svim licima koja su rešila da trajno ostanu na teritoriji opštine Žabari potrudili smo se da obezbedimo adekvatne uslove za život i da ih uključimo u lokalnu zajednicu. U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije u okviru projekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja i uz učešće našeg budžeta, uspeli smo da na teritoriji opštine Žabari trajno zbrinemo 63 porodice. Od toga u okviru potprojekata 2, 4 i 5 obezbeđivan je građevinski materijal, kupljena su seoska domaćinstva,  montažne kuće, a danas dobijamo stanare i u ovoj zgradi sa ukupno 12 stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, za čiju je izgradnju Opština dobila 270.000 evra i iz svog budžeta za komunalno i spoljno uređenje izdvojila nešto više od 5 miliona dinara. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo adekvatne podrške kako međunarodnih donatora, Komesarijata za izbeglice i migracije, tako i same Republike Srbije, kojima dugujemo veliku zahvalnost, istakao je u svom obraćanju Jovan Lukić, predsednik Opštine Žabari.

Važnu ulogu u Regionalnom stambenom programu imaju dve međunarodne  organizacije OEBS i UNHCR. Ovom prilikom šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Džon Klejton je pohvalio napore Komesarijata i opština u Srbiji, u iznalaženju trajnih rešenja za izbeglice i bivše izbeglice koje žive na njihovoj teritoriji.

-Nadam se da je ovo početak jednog novog i boljeg razdoblja u vašim životima.  Novi domovi su prilika za sve vas da ponovo izgradite kvalitetne živote. Zbog toga je nama u UNHCR-u i OEBS-u svaka kuća bitna, svaki paket građevinskog materijala se računa, kao i svaki stan, naglasio je Klejton.

Krov nad glavom za 12 porodica 5

                                              Uručenje ključeva izbegličkim porodicama

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je izneo podatak da je posle dve i po godine napornog rada, u poslednjih mesec i po dana preko 400 stambenih jedinica useljeno.

-Ponosan sam na vaše strpljenje, doprinos i podršku koju predsednik Komisije i potpredsednik Vlade daje, ponosan sam na svih 120 uključenih opština u Srbiji, a najponosniji na činjenicu da od danas imate adresu, ključ, svoja vrata i da imate gde ko da dođe, da vas poseti i posedi sa vama, kazao je Cucić.

Ključeve svog novog doma dobile su porodice  Dragana Milašinovića, Ilije Ljubičića, Bogdana Lacmanovića, Boža Cicvare, Anke Martić, Milana Glumca, Zorana Trivića, Dejana Grujića, Ljubomira Tarbuka i Dragice Stamenković.

U njihovo ime predstavnicima Vlade, Opštine Žabari, donatorima, međunarodnim organizacijama, Komesarijatu i drugim institucijama, zahvalila se Radmila Cicvara.

-Izbegla sam sa mužem i dvoje dece iz Zapadne Slavonije, tačnije iz Pakraca, Opština Lipik. Najpre smo došli u Beograd i neko vreme živeli u Zucama i Vrčinu. Najmanje deset puta smo se selili otkad smo ovde u Srbiji. Zato nam stan u koji se danas useljavamo mnogo znači. Prestala je agonija stalnih selidbi i sada možemo na miru da se ponovo skućimo.

 

16 / 100