NARODNA BIBLIOTEKA

  „ Prof.dr ALEKSANDAR IVIĆ “

Narodna biblioteka „ Prof. dr Aleksandar Ivić“ Žabari, je samostalna ustanova kulture, koja obavlja poslove iz oblasti bibliotekarstva i informacione delatnosti. Svoju delatnost obavlja na području Opštine Žabari. Biblioteka postoji od 31.10.1992. godine. Nosi ime prof. dr Aleksandra Ivića – uglednog naučnog radnika, profesora pravnog fakulteta u Beogradu i sudije Ustavnog suda Srbije. Biblioteka ima oko 300 aktivnih članova, različitih uzrasta i profesija.

Besplatnim učlanjivanjem za Dan biblioteke i prijemom predškolaca i đaka prvaka u članstvo, broj korisnika će se znatno povećati. Pored osnovne delatnosti, biblioteka se bavi i organizovanjem i osmišljavanjem raznih kulturnih programa, kao što su: promocije novih izdanja, , likovne izložbe, književni susreti, predavanja, tribine i debate, radionice, poseta drugim bibliotekama, školama, organizovanje odlaska na sajmove i izložbe knjiga i aktivno učešće u svim kulturnim manifestacijama na području Opštine Žabari. Takođe organizuje i opštinsko takmičenje recitatora pod nazivom „Pesniče naroda mog“, kome prethode školska takmičenja recitatora.

Književni fond biblioteke je bogat i raznovrstan i čini ga oko 20 000 publikacija domaće i svetske književnosti, kao i stručnih knjiga iz različitih oblast (filozofije, psihologije, sociologije, logike, prava, prirodnih nauka, poljoprivrede, medicine, umetnosti, sporta, geografije, istorije…)

Postoji i izvestan broj knjiga na stranim jezicima, kao i knjige koje se odnose na lingvistiku, teoriju književnosti i književnu kritiku. Rečnici, enciklopedije, retka i vredna izdanja se ne iznose van biblioteke, već se koriste u čitaoničkom prostoru.

To važi i za malu zbirku zavičajnih knjiga. Biblioteka je članica međunarodnog sistema COBISS. To je sistem virtuelnih biblioteka jugoistočne Evrope. Formiranjem centralnog kataloga pri Narodnoj biblioteci Srbije, svi članovi biblioteke će u bliskoj budućnosti moći putem interneta, da pretražuju kataloge biblioteka u čitavoj Srbiji i okruženja. U perspektivi je i povezivanje sa evropskim sistemom virtuelnih biblioteka. Članovima naše biblioteke biće omogućeno da pretražuju fondove i tragaju za informacijama, knjigama, radovima i sl. , a da pritom ne napuštaju svoju sobu, odnosno svoj računar

 

Stefan Momčilović
v,d. direktora

Adresa: Kneza Miloša 47

12374 Žabari

Tel: 012/250-145

  bibliotekazabari@hotmail.rs