Dan Opštine Žabari

 

Svečanom akademijom obeležen je 8.oktobar, Dan oslobođenja i Dan Opštine Žabari. Skup je otvorio predsednik Skupštine opštine Dejan Adamović naglasivši da se obeležavanjem ova dva praznika oživljava sećanje na slavu i hrabrost ljudi sa ovog područja i odaje počast svima koji su ugradili sebe i svoje živote u slobodu u kojoj danas svi uživamo.

-Iako je 8.oktobar Dan oslobođenja Opštine Žabari u Drugom svetskom ratu, ove godine obeležavamo i stogodišnjicu od oslobođenja i završetka Prvog svetskog rata, odajući počast svima koji su slavno dali život za slobodu svih nas. Slava je ono što se mora osvojiti, a da se čast ne sme izgubiti.Zato se danas puna srca sećamo junaštva naših predaka koji su pokazali da rat ne dobija sila oružja i brojnost armije, nego motiv za koji se borimo. A naš narod se uvek borio samo za slobodu. Zato se i mi danas hrabro borimo da očuvamo sve ono što su nam naši preci ostavili i da osiguramo generacije koje dolaze, stvarajući im bolji i pristojniji život. U protekloj godini mnogo posla je bilo pred nama. Uz mnogo truda i zalaganja zajedničkim snagama uspeli smo da realizujemo projekte od izuzetnog značaja za život svih građana naše Opštine. U narednom periodu vođeni istom vizijom trudićemo se da nastavimo istim tempom, poručio je Adamović.

Predsednik Opštine Jovan Lukić

Predsednik Opštine Jovan Lukić je istakao da je u proteklom periodu najveća pažnja poklanja na realizaciji infrastrukturnih projekata. Zahvaljujući dobrom planiranju i odličnoj saradnji sa republičkim inistitucijama realizovani su projekti od izuzetnog značaja.

Povodom praznika, Oktobarsku nagradu kao najviše priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i afirmaciji Opštine Žabari u 2018. godini, predsednik Lukić uručio je Aleksandru Perišiću iz Beograda.

Dobitnici Oktobarskih plaketa su: Ministarstvo privrede, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Preduzeće za puteve Požarevac, „Srbski pravoslavni pojci“, Udruženje potomaka za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije od 1912 – 1920. Godine Žabari i Fabrika specijalne opreme „Goša“ Simićevo. Priznanja je uručio predsednik Skupštine opštine Dejan Adamović.

Gosti na svečanosti

Zamenik predsednika Opštine Zlatko Dragutinović uručio je Oktobarske zahvalnice: Mirku Kodiću, solisti na harmonici i kompozitoru iz Beograda, Mikici Jeniću, poljoprivrednom proizvođaču iz Mirijeva, Vladanu Matiću iz Oreovice, radniku JKP „Komunalac“ Žabari, Nedeljku Stojadinoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Žabara, Zvonku Blagojeviću, privatnom preduzetniku iz Simićeva, dr Jeleni Vojvodić, specijalisti pedijatrije u Domu zdravlja Žabari, Novici Vujčiću iz Svinjareva, za doprinos u radu Mesne zajednice, Tatjani Đurić, učiteljici u OŠ „Dude Jović“ Žabari, Sportskom savezu Opštine Žabari, Nikoli Dimitrijeviću iz Beograda i Periši Periću iz Vlaškog Dola, matičaru u Opštinskoj upravi, za 25 godina rada.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Braničevskog upravnogo kruga Aleksandar Đokić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, predstavnici opština iz Braničevskog okruga, crkve, vojske i policije, direktori javnih preduzeća i ustanova. U kulturno – umetničkom programu nastupili su dramski umetnik Ivan Vučković i hor Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.