XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici

XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici 1
Svakog maja već 20 godina unazad, u Simićevu, posetioci SFAS-a imaju priliku da uživaju u najlepšim koreografijama i pesmama, kojima se predstavljaju kulturno – umetnička društva iz Braničevskog i Podunavskog okruga. Ova manifestacija koja neguje tradiciju srpskog naroda održava se u organizaciji i pod pokroviteljstvom Saveza amatera Srbije, Opštine Žabari, Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Žabari i Mesne zajednice Simićevo.

XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici 2Pred prepunim gledalištem u velikoj sali Doma kulture u Simićevu, ovogodišnji jubilarni SFAS otvorila je direktorka Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Jelena Stojadinović, istakavši da se na ovoj sceni punih 20 godina razvija takmičarski duh braničevskih i podunavskih sela i kroz igru, pesmu i muziku neguje narodno stavralaštvo.

-Dvadeset godina postojanja ohrabruje sve nas koji živimo u seoskim sredinama da sela u Srbiji, uprkos vlikom tehničkom i tehnološkom napretku, neguju tradiciju i kulturu važnu za očuvanje narodnog identiteta. Kroz igru i pesmu ogledaju se iskustva i ukusi mnogih pokolenja, koji su se vekovima usavršavali i prenosili sa kolena na koleno. Naša zemlja je mala, ali svaki njen deo prepun je narodnog stvaralaštva koje ima neprocenjivu vrednost, kazala je Jelena Stojadinović.

U koreografijama iz različitih krajeva Srbije uživali su mnogobrojni posetioci, među kojima i predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić, sekretar SO Žabari Slobodanka Misić, pomoćnik predsednika Opštine Nenad Radojković, direktor JKP „Komunalac“ Žabari Živorad Nastić, direktor Narodne biblioteke „Prof. dr Aleksandar Ivić“ Marko Ilić.

Od najboljeg ansambla do najautentičnije nošnje

Zahvalnice za učešće na smotri uručene su svim učesnicima manifestacije. Titula najboljeg folklornog ansambla pripala je KUD-u „Oreškovica“ iz Oreškovice, drugo mesto osvojio je KUD „Miloševac“ iz Miloševca, a treće KUD „Izvor“ iz Crljenca. Plakete im je uručio predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić.

XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici 3

Za najboljeg vokalnog solistu priznanje je dodeljeno Anđeli Naumović iz Crljenca, za najuspešnijeg instrumentalistu Momiru Stankiću iz Simićeva, za najbolji narodni orkestar KUD-u „Selevac“, za najautentičniju nošnju KUD-u „Dukat“, za najboljeg igrača na smotri Drašku Stevanoviću. Posebne plakete za nesebično zalaganje i pomoć ovoj manifestaciji i inicijatorima za osnivanje KUD-a „Dukat“ dodeljene su Gorici Stefanović, Slađani Blagojević, Novici Milojeviću i posthumno Ivanu Tasiću, prvom koreografu KUD-a „Dukat“.

PRAZNIK FOLKLORA I SRPSKE TRADICIJE

Revijalni deo programa bio je rezervisan za članove KUD-a „Dimitrije Koturović“ iz Beograda. Čast da prvi nastupe na takmičenju pripao je domaćinima KUD-u „Dukat“ iz Simićeva koji su se predstavili „Igrama i pesmama iz okoline Niša“, dok je frulaš Momir Stankić izveo „Kolo u tri“. Potom su nastupili članovi KUD-a „Izvor“ iz Crljenca (Opština Malo Crniće) koji su izveli koreografiju „Igre iz Crnorečja“, Anđela Naumović je otpevala pesmu „Marko kosi travu detelinu“, dok je solista na harmonici Dragan Nikolić odsvirao „Džan Stojanke“ i „Pošla Stojanka na vodu“. Program KUD-a „Miloševac“ iz Miloševca (Opština Velika Plana) činili su „Igre iz studeničkog kraja“, Filip Savić je otpevao pesmu „Oj Moravo“, a Ženska pevačka grupa „Sinoć mi je lava, leve“. Grad Smederevo predstavio je KUD „Ratko Matić Rale“ iz Saraoraca i to „Vranjskim poljem“, dok je orkestar odsvirao „Zorice, Zoro moja“. Nastavak programa bio je rezervisan za KUD „Oreškovica“ iz Oreškovice (Opština Petrovac na Mlavi) čiji je ansambl izveo koreografiju „Igre iz okoline Bujanovca“ i Jelena Ivanović je otpevala pesmu „Oj devojko dušo moja“. Kao šesti takmičarski ansambl predstavio se KUD „Selevac“ iz Selevca (Opština Smederevska Palanka) spletom igara i pesama „Srbijansko nadigravanje“ i pesmom „Jovanka kumanovka“ koju je otpevala Milica Krsmanović.

XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici 4

O regularnosti samog takmičenja brinula je ocenjivačka komisija u sastavu: Bogdanka Boba Đurić, etnokoreolog i bivši direktor Ansambla „Kolo“, Vukosav Živković, koreograf i folklorni pedagog iz Beograda i Andrija Karaklajić, koreograf i solista Nacionalnog ansambla iz Beogarada.

D.Dinić

 

Naslovna foto:

XX „SFAS“ U SIMIĆEVU: Prva nagrada Oreškovici 5