Spasovdanski sabor narodnog stvaralaštva Srbije

Spasovdanski sabor narodnog stvaralaštva Srbije 1

 

 

Tradicionalni Spasovdanski sabor narodnog stvaralaštva Srbije u Žabarima je 18. i 19 maja  okupio veliki broj učesnika i posetilaca. Prvog dana,koji je za temu imao dečije folklorno stvaralaštvo, nastupala su kulturno-umetnička društva opštine Žabari, mališani vrtića „Moravski cvet“ iz Žabara, KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, KUD „Veljko Dugošević“ iz Kučeva, KUD „Stevan Sinđelić“ iz Svilajnca, KUD „Sveta Trojica“ iz Bobova i KUD OŠ „Karađorđe“ iz Rače.

Drugog dana manifestacije usledila je revija folklora sa tematskim prikazom „Koreografija moga kraja“, u kojoj su učestvovali KUD „Bard“ iz Srbobrana, KUD „Aleksandrovo“ iz Subotice, KUD „Prvi partizan“ iz Užica, KUD „Abrašević“ iz Niša, CZNTK „Abrašević“ iz Kragujevca i KUD „Žabari“ iz Žabara.

Razlozi za tematsko definisanje drugog dana manifestacije su očuvanje tradicionalne narodne igre iz kraja iz kog kulturno – umetnička društva dolaze i predstavljanje lokalnih zajednica sa narodnim nošnjama koje se razlikuju od jednog do drugog kraja naše zemlje.

Spasovdanski dani organizovani su u saradnji sa koreografom i predsednikom Udruženja koreografa Srbije Vojinom Jovanovićem, koji je svojim nesebičnim zalaganjem dao veliki doprinos ovoj manifestaciji. Uz njega, stručnu komisiju, koja je pratila nastupe svih KUD-ova, činili su i koreograf Goran Paunović i potpredsednik Udruženja koreografa Srbije Dragan Pantelić. U programu je učestvovala i Milena Minić iz Orevice, koja je već dve godine za redom nosilac laskavog priznanja Prvaha rmonika Srbije. Pored kulturno-umetničkog programa, članovi Udruženja potomaka boraca u Prvom svetskom ratusu u svojim prostorijama upriličili izložbu o proboju Solunskog fronta, Stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, kao i o detaljima iz života tog vremena.

Organizatori ove velike manifestacije su CZK „Vojislav Ilić Mlađi“, MZ Žabari i meštani naselja Žabari, pod pokroviteljstvom Opštine Žabari.