Podeljena auto sedišta za decu

Podeljena auto sedišta za decu 1

Podeljena auto sedišta za decu 2

 

 

Opština Žabari, Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Žabari i Agencija za bezbednost saobraćaja organizovali su akciju podele 61 auto sedišta za bebe rođene u 2018. godini i prva tri meseca tekuće godine. Trideset posto novčanih kazni koje se naplate na teritoriji opštine vraćaju se lokalnoj samoupravi i koriste za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Tokom protekle godine u opštinsku kasu je sa te pozicije pristiglo oko 2 miliona dinara i ta sredstva su iskorišćena za kupovinu auto sedišta za decu, rotacionih svetala za traktoriste, svetlodobojnih prsluka i opreme za policiju.

Podeljena auto sedišta za decu 3Predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić je ovom prilikom istakao važnost pravilne upotrebe auto sedišta, skrenuvši pažnju roditeljima da ih obavezno koriste i prilikom prelaska najkraćih relacija, jer je to najbolji način da njihovi mališani budu bezbedni u saobraćaju. On je naglasio da se na ovaj način omogućava bezbedno učestvovanje najmlađih u saobraćaju, a ujedno se i materijalno pomažu roditelji. Inače, ova auto sedišta imaju sve potrebne reference i ateste i veoma bitno je da se koriste na propisan način kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Iz tih razloga predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja održali su predavanje namenjeno roditeljima, o značaju i pravilnoj upotrebi auto sedišta, zašto je bitno da se koriste uvek i bez izgovora.

Načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je istakao da se od 2016. godine sprovodi nacionalna kampanja koja ima za cilj podizanje procenta upotrebe sedišta za decu i pojasa.

Podeljena auto sedišta za decu 4-Svake godine su rezultati vidljivi i procenat roditelja koji prevoze decu u sedištima se povećava. Pre 6 godina kada smo počeli da merimo procenat upotrebe pojasa i sedišta, ti rezultati su bili više nego poražavajući. Tada je procenat upotrebe auto sedišta za decu bio na nivou od 32 odsto, a upotreba pojasa kod dece 7 odsto. Danas je to dosta bolje, korišćenje auto sedišta dostiglo je 60 odsto, a upotreba pojasa oko 45 odsto. Bićemo zadovoljni kada budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama, a kod njih je upotreba auto sedišta preko 95 odsto. Uključujući pojas i sedište, to je najefikasnije sredstvo zaštite dece od povreda i smrtnosti u saobraćajnim nezgodama, kazao je Pešić.

U praktičnom delu, predstavnica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Marijana Jovanović, pokazala je kako se sedište montira u autu, kako se dete smešta u njemu i kako se pravilno vezuje, da bi se u slučaju nezgode zaštitilo od eventualnih povreda.

-Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilima, češće nego kao pešaci i biciklisti zajedno i nekako svi imamo predrasude kada ih vozimo automobilom, da ništa se neće desiti i da su sigurniji u rukama roditelja. Upravo iz tog razloga su jako korisna ova predavanja, gde se roditelji upoznaju sa pravilnom upotrebom auto sedišta, rekla je Marijana Jovanović.

Podeli auto sedišta prisustvovali su i predsednik Skupštine opštine Žabari Dejan Adamović, načelnik Opštinske uprave Nebojša Milovanović i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Žabari Slobodan Jovanović.

U nastavku je održana edukativna tribina, na kojoj su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja govorili o načinima stradanja traktorista u saobraćaju, ukazano je na najčešće greške i podeljen je promotivno – edukativni materijal. Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Žabari ovom prilikom podelio je i 250 rotacionih svetala i svetloodbojnih prsluka traktoristima, a za tu namenu iz budžeta je izdvojeno oko 400.000 dinara. Takođe, u septembru svim đacima prvacima na teritoriji Opštine Žabari biće podeljeni fluoroscentni prsluci i priručnik za pravilno ponašanje u saobraćaju.