Održan 11. Troički sabor U Vlaškom Dolu

Narodne pesme i igre, običaji i svetkovine, vekovima su okupljali srpski narod. Na dan Svete Trojice, u porti istoimene crkve u Vlaškom Dolu održan je jedanaesti Troički sabor, koji nastoji da sačuva ono što je najlepše u tradiciji ovoga kraja. Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora je bila Opština Žabari, a organizatori Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Žabari, Crkvena opština Vlaški Do, KUD „Vlaški Do“ i meštani ovog sela.

Svi zajedno nastojali su da sadržaji budu raznovrsni, prilagođeni svim uzrastima i generacijama, a otvarajući Troički sabor predsednik Opštine Jovan Lukić je istakao da se na ovakav način doprinosi očuvanju srpske kulture i tradicije.

–Kažu da čovek vredi onoliko koliko čuva svoju tradiciju i svoje običaje. Zato se mi trudimo da na ovaj način sačuvamo od zaborava sve ono što su nam naši preci ostavili. Naši koreni nas obavezuju da kreirajući novu istoriju za buduća pokoljenja sačuvamo i sve ono za šta su se oni vekovima borili. A praznici kao što je naša slava Sveta Trojica nas svake godine okupljaju i podsećaju na to. Kroz igru i pesmu večeras ćemo se na trenutak podsetiti šta to naš narod čini toliko ponosnim i drugačijim od drugih, rekao je Lukić.

Priznanja dobrotvorima

U jutarnjim časovima rezanje slavskog kolača u crkvi Svete Trojice obavio je sveštenik Siniša Selaković, ovogodišnji kolačar bio je Milče Rajić koji je kolačarsku dužnost za narednu godinu predao Dragani Mijucić iz Vlaškog Dola. Zlatni krstići uručeni su donatorima Robertu Čolakoviću, Vojkanu Budumiroviću i Milanu Saviću, a zahvalnice Milčetu Rajiću, Milanu Petkoviću, Stefanu Selakoviću, Karmenki Budimirović, Mari Jovanović i Jasni Đorđević.

U kulturno – umetničkom programu prvo su nastupili članovi KUD-a „Vlaški Do“ koji su se predstavili „Igrama iz Dragačeva“, a nakon njih „Vlaško nadigravanje“ izveo je ansambl „Mladost“ iz Porodina, dok je KUD „Aleksandrovac“ prikazao „Igre iz Centralne Srbije. Spletom kola na harmonici predstavili su se Milena Minić, Boban Živković i Đorđe Grujić. U nastavku programa „Igrama iz okoline Boljevca“ predstavio se KUD „Vitez“ iz Viteževa i Plesni klub „Rojal“ svojom koreografijom.

D.Dinić