Auto sedišta za bebe rođene u 2019 godini

Auto sedišta za bebe rođene u 2019 godini 1

Auto sedišta za bebe rođene u 2019 godini 2Opština Žabari, Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Žabari i Agencija za bezbednost saobraćaja organizovali su akciju podele 46 auto sedišta za bebe rođene od marta do decembra 2019. godine. Opština Žabari u poslednjih pet godina na svojoj teritoriji nije imala nastradale dece u saobraćaju, bilo je 7 povređenih od čega 43 odsto njih su nastradali kao putnici.

Predsednik Skupštine opštine Žabari Dejan Adamović je ovom prilikom istakao važnost pravilne upotrebe auto sedišta, skrenuvši pažnju roditeljima da ih obavezno koriste i prilikom prelaska najkraćih relacija, jer je to najbolji način da njihovi mališani budu bezbedni u saobraćaju. On je naglasio da se na ovaj način omogućava bezbedno učestvovanje najmlađih u saobraćaju, a ujedno se i materijalno pomažu roditelji. Inače, ova auto sedišta poseduju sve potrebne reference i ateste i veoma je bitno da se koriste na propisan način kako ne bi došlo do neželjnih posledica.

Iz tih razloga predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja održali su predavanje namenjeno roditeljima, o značaju i pravilnoj upotrebi auto sedišta, zašto je bitno da se koriste uvek i bez izgovora.

O problemu stradanja dece u saobraćaju govorio je Radivoje Trifunović, predstavnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja. On je istakao da Agencija u poslednje tri godine sprovodi nacionalnu kampanju koja ima za cilj podizanje procenta upotrebe sedišta za decu i pojasa.

-U okviru same kampanje mi smo prepoznali da je glavni problem kod dečijih zaštitnih sistema što čak i onda kada se koriste, to se radi na nepravilan način. Zbog toga, poseban akcenat smo stavili na obuku, iznošenje činjenica vezanih za stradanje dece u saobraćaju i nakon toga kada dobijemo pažnju roditelja sprovodimo jednu praktičnu obuku gde svi mogu da vide kako se postavlja sedište. Procenat upotrebe auto sedišta za decu pre kampanje bio je na nivou od 30 odsto, dok je sada porastao na 60 odsto što je i dalje nedovoljno. Upotreba pojasa i sedišta je nejefikasnije sredstvo zaštite dece od povreda i smrtnosti u saobraćajnim nesrećama, kazao je Trifunović.

Auto sedišta za bebe rođene u 2019 godini 3

U praktičnom delu, predstavnica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Marijana Jovanović, pokazala je kako se sedište montira u autu, kako se dete smešta u njemu i kako se pravilno vezuje, da bi se u slučaju nezgode zaštitilo od eventualnih povreda.

-Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilima, češće nego kao pešaci i biciklisti zajedno i nekako svi imamo predrasude kada ih vozimo automobilom, da ništa se neće desiti i da su sigurniji u rukama roditelja. Upravo iz tih razloga su jako korisna ova predavanja, gde se roditelji upoznaju sa pravilnom upotrebom auto sedišta, kazala je Marijana Jovanović.

Podeli auto sedišta prisustvovali su i načelnik Opštinske uprave Nebojša Milovanović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Žabari Slobodan Jovanović i načelnik Policijske stanice Žabari Zoran Mijajlović.

18 / 100