Potpisan su Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja sa programom Swiss PRO

Predstavnici 96 lokalnih samouprava, među kojima je i opština Žabari, potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja sa programom Swiss PRO koji podržavaju vlade Švajcarske i Republike Srbije. Memorandum je potpisao načelnik opštinske uprave Nebojša Milovanović.

Ovim programom postaviće se osnove za izgradnju kapaciteta i resursa i početak dugoročnog procesa utemeljivanja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija, a kao rezultat imaće poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane.

Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO doprineće poboljšanju kvaliteta života građana i građanki Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka.

Program Swiss PRO se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti programa Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).