18. Četereško prelo

U Četereškoj šumi pokraj crkve Rođenja Presvete Bogorodice i crkve brvnare Svete Trojice, proteklog vikenda održano je osamnaesto „Četereško prelo“.

Ova duhovno – kulturna, turistička i etno manifestacija verni je čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva. Pokrovitelj ove manifestacije je Opština Žabari, a organizatori Centar za kulturu „Vojislav Ilić – Mlađi“ Žabari, u saradnji sa Crkvenom opštinom Četereže.

Pre početka manifestacije održana je večernja liturgija u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. Po tradiciji  svetkovina je otpočela podizanjem zastave na jarbor, uz pesmu „Dođi dragi večeras na prelo“ u izvedbi Miljane Pejdo iz Simićeva, pratnju orkestra Endžija Mavrića i članova kulturno  – umetničkog društva „Aleksandrovac“ iz Aleksandrovca.

Pored predstavnika Opštine Žabari prelu su  prisustvovali i Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, direktori javnih preduzeća, ustanova i škola, brojni meštani, sponzori i dobrotvori.

JOŠ JEDNOM OŽIVELA TRADICIJA

Osamnaesto „Četereško prelo“ otvorio je predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić istakavši da je ovo najveća i najznačajnija manifestacija Opštine Žabari koja čuva srpsku tradiciju, kulturu i običaje.

-Već osamnaest godina okupljamo se u ovom velelepnom kompleksu da se na trenutak podsetimo onih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti, da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, našu tradiciju, naše običaje i našu kulturu, sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima. Zato je veliko zadovoljstvo videti sve ove mlade ljude koji svojim trudom, radom i zalaganjem, rade na očuvanju narodnog stvaralaštva, a koji će kroz igru, pesmu i najlepše zvuke predstaviti šarenolikost kulture našeg naroda. Po osamnaesti put tradicija će ponovo oživeti ovde kod nas na „Četereškom prelu“ , rekao je Lukić.

Po rečima četereškog paroha Zorana Živkovića, manifestacije ovakvog tipa su značajne  jer čuvaju od zaborava sve one vrednosti kojima se naš narod ponosi.

-Želim vam da u vaše kuće i domove odnesete mir i blagoslov Božiji, da se u miru i zdravlju i sledeće godine vidimo ovde na Četereškom Prelu, poručio je Živković.

U okviru manifestacije u crkvenoj porti upriličena je izložba domaće radinosti. Na jednom mestu našla su se udruženja i zanatske radionice, ali i proizvođači meda, kolača, voća i vina. Izlagali su: Udruženje pčelara „Nektar“ iz Simićeva, vinarija „Virtus“ iz Viteževa, Udruženje „Ključ“ iz Žabara, Nada Lazarević, proizvođač kolača iz Simićeva i Dragan Okanović, voćar iz Četerža.

Na sceni su se igrom i pesmom predstavili folklorni ansambli „Aleksandrovac“ iz Aleksandrovca, „ Dule Milosavljević Žele“ iz Čačka, internacionalni folkolorni ansambl „Perla“ iz Beograda, Isidora i Miljana Pejdo solistkinje iz Simićeva i finalista prve harmonike Srbije u Soko Banji Milan Ilić iz Kališta. Ovogodišnju zdravicu kazivao je zdravičar Zoran Miladinović iz Četereža.

Lepotica prela Jana Đorđević

Kulturno  umetnička društva koja su učestvovala na „Četereškom prelu“ imala su i svoju predstavnicu na takmičenju za lepoticu Prela. Ove godine osim Lepotica Prela, prve i druge pratilje, birao se i „najlepši osmeh“, „najlepša ženska narodna nošnja“ i  „najbolje folklorno držanje“. Žiri u sastavu: dr Nenad  Dimitrov direktor Doma zdravlja Žabari, Dejan Životić direktor Osnovne škole „Heroj Rosa Trifunović“ iz Aleksandrovca  i Milče Rajić, privatni preduzetnik iz Vlaškog Dola, ove godine imao je  težak zadatak da među 18 prijavljenih takmičarki izaberu najlepše.

Titulu lepotice ponela je Jana Đorđević iz KUD-a „Vlaški Do“ iz Vlaškog Dola, prva pratilja je Miljana Paunović iz KUD-a „Vitez“ iz Viteževa, dok  je titulu druge pratilje ponela   Marija Dimić iz IFA „Perla“ iz Beograda.

Najlepši osmeh imala je Tamara Mladenović iz KUD-a „Vlaški Do“ iz Vlaškog Dola, najlepšu nošnju  Jelena Stefanović iz KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Oreovice, a najbolje folklorno držanje imala je Đurđina Ćurčić iz KUD-a „Dule Milosavljević Žile“ iz Čačka.

Nagrade i lente devojkama uručili su predsednik Opštine Jovan Lukić, direktorka Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Jelena Stojadinović i direktorka Agencije „Tane i Horizont Travel“ Kristina Ilić.

Završnicu programa osamnaestog „Četereškog Prela“  upotpunio je koncert Snežane Đurišić i Nikole Nešića Džonija, uz pratnju orkestra Endžija Mavrića.

 

 

ŽABARI: Punoletstvo Četereškog prela