Sabor harmonikaša

Tradicionalno meštani Sibnice u Opštini Žabari, praznik Vidovdan slave od 2005., a od ove godine, uz pomoć lokalne samouprave, Mesne zajednice, Centra za kulturu i Turističke organizacije rešili su da za Vidovdan organizuju Sabor harmonikaša. Prvu manifestaciju posvećenu harmonici otvorio je predsednik Opštine Jovan Lukić. On je podsetio na značaj Vidovdana za srpski narod i njegovu istoriju, na dan kada su postavljeni temelji srpske države…

„Započinjemo jednu novu tradiciju, stvaramo temelje jedne nove manifestacija u nadi da će ona u narednim godinama prerasti u jedno kvalitetno takmičenje, rekao je, pored ostalog Lukić i dodao da na smotri učestvuju harmonikaši iz različitih krajeva Srbije i da se na ovaj način šalju najlepše poruke.

Prvi sabor harmonikaša u Sibnici, koji je ove godine imao revijalni karakter, svojim nastupom započeo je legendarni Mirko Kodić, a u nastavku programa nastupili su: Milan Ilić iz Kališta, Goran Jevremović, Zoran Lazić Vrlanac, Marko Obradović, magistar harmonike Milan Lazić, dobitnik mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima klasične muzike od kojih se posebno izdvaja treća nagrada publike na Svetskom kupu u Slovačkoj i Mađarskoj, prva nagrada publike na takmičenju u Španiji i prva nagrada na takmičenju u Puli, zatim Sanela Milovanović iz Boževca, Milena Minić iz Oreovice, koja je dva puta pobeđivala u svojoj kategoriji na takmičenjima u Soko Banji i Topoli, Đorđe Grujić takođe iz Orevice, i Darko Glišić iz Beograda. Orkestar Darka Glišića pratio je nastupe svih ovogodišnjih učesnika, a njemu je pehar, u znak zahvalnosti za pomoć u održavanju Prvog Vidovdanskog sabora harmonikaša, uručio predsednik Skupštine opštine Žabari Dejan Adamović. Direktorka Centra za kulturu

„Vojislav Ilić Mlađi“ Jelena Stojadinović, svim učesnicima uručila je medalje i zahvalnice.

U okviru Sabora organizovano je i takmičenje u kuvanju gulaša, a nagrade najboljima uručio je predstavnik „Dunav osiguranja“ Danijel Panić. Prvo mesto osvojila je ekipa iz Kostolca, drugo ekipa iz Sibnice i treće takmičari iz Žabara. U nastavku programa prisutni su uživali u nastupu Vladanke Đurđević iz Jagodine, učesnice serijala „Nikad nije kasno“ uz pratnju orkestra Darka Glišića.

Vidovdanski sabor harmonikaša u Sibnici je jedinstvena manifestacija na području Braničevskog okruga, a organizatori smotre trudiće se da u narednim godinama postane takmičarskog karaktera po ugledu na najstariji festival, Prvu harmoniku u Soko Banji, imajući u vidu da iz Opštine Žabari potiču legenderani Vitomir Životić kao i čuveni majstor za izradu harmonika Andreja Colić.