Oreovačka šetnja 2018

 

 

Naselje Oreovica u opštini Žabari praznik Veliku Gospojinu, tradicionalno slavi kao seosku zavetinu, ali i kao dan kada se, sada već po 14. put organizuje manifestacija Oreovačka šetnja. Organizatori ove menifestacije su KUD „Vojislav Ilić Mlađi“ i Centar za kulturu, a pokrovitelj opština Žabari. “Oreovačka šetnja” je manifestacija koja slavi vrsnog umetnika koji je rođen u Oreovici 24.maja 1925. godine, Vitomira Životića. Na njegovu biografiju i trag koji je ostavio u srpskoj muzici podsetila je Jelena Stojadinović, direktorka Centra za kulturu u Žabarima, otvarajući manifestaciju.

– Vitomir Životić ostavio je veliki trag u razvoju instrumentalne muzike, punih 11 godina nastupao je na Radio Beogradu, a sve vreme obučavao je mlade harmonikaše. Njegov stil je bio prepoznatljiv jer je njegova harmonika dostojno predstavljala izvornost srpske narodne muzike. Bez obzira na to koliko daleko stignemo u životu, najbitnije je da ne zaboravimo odakle smo krenuli, a Oreovačka šetnja dokazuje da Vitomir Životić to nikada nije zaboravio. Ove godine, 17. septembra navršava se 15 godina od smrti Vitomira Životića, ali sećanje na njega kroz Oreovačku šetnju od 2005. traje i danas, zahvaljujući članovima kulturno–umetničkog društva „Vojislav Ilić Mlađi“ kao i svim Oreovčanima koji ga se sa ponosom sećaju. Ako je san svakog kompozitora da ga njegova dela nadžive, onda san Vitomira Životića živi i dalje kroz ove mlade ljude koji svojim talentom , trudom i radom nastavljaju put jednog velikog umetnika, rekla je Stojadinović.

Po tradiciji kulturno-umetnički program počeo je kolom legendarnog Vitomira Životića „Oreovačka šetnja“ u izvođenju Milene Minić i Đorđa Grujića, koji svojim uspesima sa ponosom predstavljaju svoje rodno mesto ali i opštinu Žabari.

U programu su učestvovali najmlađi članovi KUD „Vojislav Ilić Mlađi“ koji su dečijim igrama iz Srbije oduševili sve prisutne, a nastupila je i starija grupa sa igrama iz okoline Mačve. Posebno oduševljenje izazvali su gosti KUD „Zora“ iz Beograda i KUD „Đurđevdan“ iz Novog Sela sa svojim igrama, a takođe i juniori pojačkog sastava „Srbski pravoslavni pojci“ koji su izveli najlepše srpske pesme. Za sam kraj prisutne je svojim koncertom zabavio legendarni Angel Dimov.