„Četereško prelo“: Čuvari tradicije i kulturne baštine

Na prostoru stoletne hrastove Četereške šume, turističkom biseru Opštine Žabari, pokraj crkve Brvnare stare dva veka i hrama Bogorodice, sagrađenog 1854. godine, protekle subote održano je sedamnaesto po redu „Četereško prelo“. Ova duhovno – kulturna, turistička i etno manifestacija verni je čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva. Pokrovitelj je bila Opština Žabari, a organizator Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ u saradnji sa Crkvenom opštinom Četereže, Mesnom zajednicom Četereže i Narodnom bibliotekom „Profesor dr Aleksandar Ivić“ Žabari.

Pre početka manifestacije održana je večernja liturgija u Crkvi Presvete Bogorodice, koju su svojim pojanjem pratili gosti iz Beograda, akapelo sastav „Srbski pravoslavni pojci“ koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike.

Već po tradiciji svetkovina je otpočela podizanjem zastave na jarbol, uz himnu Prela „Dođi dragi večeras na prelo“, koju je izvela Miljana Pejdo iz Simićeva. Ovogodišnju zdravicu kazivao je Predrag Blagojević, zdravičar iz Tečića kod Rekovca u pratnji članova KUD-a „Mladost“ iz Porodina i soliste na harmonici Milene Minić iz Oreovice.

Sedamnaesto „Četereško prelo“ otvorio je predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić, ističući veliki značaj ove duhovno – kulturne svetkovine koja okuplja izvođače koji pronose slavu izvornog narodnog stvaralaštva. On je podsetio da je „Četereško prelo“ najveća i najznačajnija manifestacija u Opštini Žabari koja čuva srpsku tradiciju, kulturu i običaje.

FOLKLORI ZABLISTALI NA SCENI

U okviru manifestacije u crkvenoj porti upriličena je izložba domaće radinosti, starih jela, narodne nošnje, voća, povrća, voćne rakije i vina. Izlagači su bili: Udruženje „Ključ“ iz Žabara, Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, Zanatska zadruga za izradu suvenira „Zadrugart“ iz Svijalnca, proizvođač rakije Miroljub Sarić iz Oreovice, proizvođač meda Živorad Ilić, proizvođač kolača Nada Lazarević iz Simićeva i Udruženje potomaka ratnika oslobodičakih ratova 1912 – 1918. godine Opštine Žabari. Na letnjoj pozornici igrom i pesmom predstavili su se folklorni ansambli „Kosmaj“ iz Sopota, „Stevan Štrbac“ iz Vrčina, „Mladost“ iz Porodina i akapelo sastav „Srbski pravoslavni pojci“. Dvostruka pobednica na takmičenju „Prva harmonika Srbije“ u Soko Banji, Milena Minić predstavila se spletom kola na harmonici, a posebnu pažnju posetilaca izazvala je instrumentalna grupa „Levač“ iz Opštine Rekovac. Karakteristika ove grupe instrumentalista je što se njihovo muzičko umeće manifestuje kroz sviranje na lejkama, instrumentima napravljenim od tikve. Sviranje na ovim prastarim narodnim instrumentima je dugogodišnja tradicija u Levču koju gotovo 40 godina lejkaši prenose posetiocima mnogobrojnih sabora širom Srbije.

LEPOTICA „PRELA“ MILJANA PEJDO IZ SIMIĆEVA

Kulturno – umetnička društva koja su učestvovala na „Četereškom prelu“ imala su svoju predstavnicu na takmičenju za lepoticu Prela.

U konkurenciji sedam devojaka, po oceni žirija u sastavu: Mališa Antonijević, Tanja Činč i Ivan Andrejić, titulu najlepše ponela je sedamnaestogodišnja Miljana Pejdo iz Simićeva. Prva pratilja je Lena Savković iz Sopota, a druga pratilja Milica Marković iz Vrčina. Nagrade i lente devojkama su uručili predsednik Opštine Jovan Lukić, direktorka Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Jelena Stojadinović i predstavnica Agencije „Tane i Horizont Travel“ Kristina Ilić.

Završnica programa bila je rezervisana za nastup „Zvezde Granda“, Mirjane Mirković i Alekse Perovića u pratnji orkestra Zvezdana Tomića iz Viteževa.